0

Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" bez prvonagrađenog

Druga nagrada dodjeljuje se Ivani Sajko za dramu »Krajolik s padom«, a treća Damiru Šodanu za dramu »Chick lit«.

Ministarstvo u priopćenju navodi da je Povjerenstvo (predsjednica Marije Kohn, članovi Daša Drndić i Oliver Frljić) nakon analize prispjela 62 rukopisa odlučilo ne dodijeliti prvu nagradu jer smatra da nijedan ne postavlja dovoljno visoke standarde dramskog pisma općenito, pa ni onog u Hrvatskoj.

Za drugonagrađeni tekst Ivane Sajko »Krajolik s padom«, koji govori o ženi pred porod i osobnim strahovima za zdravlje djeteta, Povjerenstvo smatra da autorica traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu po vlastiti integritet eventualno plaćati. Iako Ivana Sajko i u ovoj drami konzistentno primjenjuje već osvjedočene karakteristike svog rukopisa, tekst pruža mogućnost za redateljsko poigravanje kako u interpretaciji, kroz likove, ali i kroz scensku sliku, smatra Povjerenstvo.

U drami Damira Šodana »Chick lit« riječ je o zabavi likova iz visokog društva na kojoj vode isprazne, kvazi-intelektualne razgovore, a Povjerenstvo ju smatra grotesknim prikazom hrvatske stvarnosti s fokusom na neobrazovane hrvatske nouveaux riches koji političkim i vjerskim manipulacijama, krađom i prisvajanjem društvene imovine, žive izvan stvarnosti koja se urušava i prijeti njihovom ispraznom življenju. Istinski protagonist drame je, navodi Povjerenstvo, obespravljena i opljačkana skupina radnika koja tokom čitave večeri protestira pod prozorima vile u kojoj sudionici niti čuju, niti vide što se izvan njihove zaštićene stvarnosti događa, a za takozvanu elitu i gledatelje ostaje nevidljiva.

Povjerenstvo smatra da su obje drame »kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve«.

Svečana dodjela Nagrade za dramsko djelo »Marin Držić« održat će se 21. travnja 2012. u HNK Split u sklopu Marulićevih dana, a dan kasnije bit će promoviran zbornik prošlogodišnjih nagrađenih radova. Javno čitanje drugonagrađenog teksta Ivane Sajko održat će se 23. travnja 2012. kada se planira i okrugli stol na temu »O položaju dramskoga autora«, a na kojem će sudjelovati istaknuti hrvatski teatrolozi i dramski pisci. Čitanje trećenagrađenog teksta Damira Šodana održat će se 24. travnja 2012. godine. 

Autor: HINA

izvor: novilist.hr

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |