0

"Dušan Vasiljev" Franji Petrinoviću

Žiri u sastavu: Jovan Zivlak, Dragan Jovanović Danilov i Miloš Latinović, ocenio je da se Petrinović u romanu “Almaški kružoci lečenih mesečara” suočava sa realnim svetom u odori fikcije, sa pripovedačkim moćima da evocira tamnu prirodu ljudskih gestova.

“Ono što se snažno nameće u Petrinovićevoj pripovedačkoj intonaciji je jedinstvena rezignantna slika sveta, tame i melanholije. Piščev izbor u razumevanju ljudske situacije je u skladu sa negativnom antropologijom koja ljudsko društvo sagledava kao izraz čovekove sklonosti ka zlu”, dodaje se u obrazloženju žirija.

Nagradu “Dušan Vasiljev”, koja se sastoji od diplome i 2.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, dodeljuje Skupština opštine Kikinda za najbolju knjigu umetničke proze i poezije, ali i eseja, književne nauke i kritike izdate na srpskom jeziku, u periodu između dve dodele.

U užem izboru ove godine našla su se i dela Slobodana Tišme, Vide Crnčević, Dejana Tiaga Stankovića, Boška Tomaševića i Zorana Ðerića.

Prethodni dobitnici ove nagrade su, između ostalih, Milorad Pavić, Stevan Raičković, Jovica Aćin, Milisav Savić, Gojko Tešić, Ranko Risojević.

Svečano uručenje nagrade “Dušan Vasiljev” biće održano polovinom maja u Kikindi.

Izvor: B92

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |