0

Pet Orfeja u pesničkoj noći

Majske pesničke susrete otvorili su, stihovima, voditelji programa Diana Pijetlović i Aleksandar Saša Jovanović. Sa nekoliko kompozicija na violini predstavio se mladi pijanista Aleksandar Vladisavljević, a mala Marta Marković recitacijom.
Predsednik Udruženja pisaca Sedmica Ljubiša Simić pozdravio je sve prisutne goste, konzula Generalnog konzulata u Frankfurtu Biljanu Čelik-Jeftić i počasne goste, Vuka Krnjevića, književnika, i književnog kritičara iz Beograda, Milana Đurića, akademskog slikara, pesnika i direktora Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra u Budimpešti, Aleksandra Miloševića, lekara i pesnika iz Stokholma, Dragana Jakovljevića, pesnika i glavnog i odgovornog urednika budimpeštanskih “Srpskih nedeljnih novina”, i Vladimira Nedeljkovića, pisca, rok muzičara i crtača stripova iz Novog Sada.

Pesnička noć je imala i svoj takmičarski deo u nadmetanju za zlatnog, srebrnog i bronzanog Orfeja. Žiri u sastavu: Vuk Krnjević, Aleksandra Marinković i Ivan Orešković, birao je između 22 rada, a jednoglasnom odlukom, zlatni Orfej dodeljen je Draganu Jakovljeviću. Srebrnom Orfeju radovali su se Ruža Mijović i Dragoslava Veljković-Madžar, a bronzani Orfej dodeljen je Mirjani Lukić i Aleksandru Saši Jovanoviću.

Druženje je potrajalo, uz stihove i muziku, do kasno u noć, a pesnici su se nakratko rastali do jutra, kada su krenuli na već tradicionalne zajedničke izlete, prvo u Majnc, u posetu Gutenbergovom muzeju, a potom i u Vizbaden, u obilazak vile Klementina. Po povratku u Frankfurt ljubitelji rok i džez muzike imali su priliku da u prostorijama biblioteke SKUD-a Oro pogledaju izložbu stripa o Nikoli Tesli, autora Vladimira Nedeljkovića, i uživaju u njegovoj muzici koju sam piše, komponuje i izvodi na gitari.

Sa svih strana

Na Majskim susretima učestvovali su i: Koviljka Jastrebić iz Pariza, Verica Vlajkov, Milica Berlot, Nevenka Đurić i Radovan Lepanović iz Štutgarta, Zdravko Luburić iz Ramštata, Jelena Zarić iz Kelna i Ranko Ćetković iz Frankfurta, Aleksandra Botić, Stanka Amon, Zlata Ikanović, Nisveta Grabovac, Vesna Kebediš, Pero Marčeta, Ljubica Stevanović, Mirjana Lukić, Miki Milenković, Ruža Mijović-Šorić, Jelena Paunović, Milena Mikaleto, Diana Pijetlović, Ljubiša Simić i Aleksandar – Saša Jovanović.

Primer iz Švedske
Srpsko književno udruženje pisaca “Miloš Crnjanski” u Stokholmu je osnovano pre šest godina.
– Pokušali smo da napravimo internacionalno udruženje. Tada smo doneli odluku da u naše Srpsko književno udruženje “Miloš Crnjanski” mogu doći svi književnici koji nas cene, tako da se u rad našeg udruženja uključilo 11 nacija. Tu su pored Šveđana, Nemci, Čileanci, Finci, Francuzi i mnogi drugi – kaže Aleksandar Milošević, predsednik Srpskog književnog udruženje pisaca “Miloš Crnjanski” iz Stokholma.
Izvor: UKS

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |