0

Summer Book Fest: Predstavljene Ostojić, Pavlović-Grgić i Šečić

 

Poznata bosanskohercegovačka književnica je, predstavljajući zbirku priča Lidije Pavlović-Grgić „Kišne kapi u piščevoj luli“, kazala kako je to ostvarenje po njezinom sudu, ali i prema književnim kritičarima čije mišljenje cijeni, zasluženo odnijelo vrijednu nagradu Fra Grgo Martić u kategoriji prozni prvijenac i na autoricu skrenulo veliku pozornost javnosti. „Knjiga je to o ljudima koji su preživjeli ratove, lomove, predrasude… Sretna sam što je izazvala iznimno pozitivne reakcije i kod kritičara i kod čitatelja. Predstavljena je u Konjicu, Brčkom, Fojnici i drugi put u Sarajevu, a najesen je planirano još promocija dobitnika nagrada Fra Grgo Martić. Vlado Kudić i ja u rujnu idemo u Beč. Dobili smo pozive s dvije različite adrese, pa smo odlučili udružiti snage te ćemo imati zajedničko predstavljanje u Austriji“, rekla je Lidija Pavlović-Grgić, koja je prije ove knjige objavila koautorsku dvojezičnu knjigu „Let u TROstihu”, te surađivala s brojnim časopisima u zemlji i inozemstvu.

Fadila Nura Haver, prezentirajući knjigu „Lutke“ Aide Šečić, nagrađene nagradom Fra Grgo Martić za pjesnički prvijenac, rekla je kako je mlada pjesnikinja čitateljima ponudila zanimljivu i originalnu knjigu poezije. „To je prva knjiga Aide Šečić, koja se ranije uspješno okušala i u pisanju kratkih priča, a sada je ponudila vrijedno poetsko djelo, u kojem je kroz stih progovorila o širokom spektru poznatih žena“, rekla je Haver. Naglasila je i kako je Šečić osvojila i nekoliko nagrada na natječajima za kratku priču. „Ova knjiga posvećena je ženama. Kroz nju sam htjela skrenuti pozornost na još uvijek težak položaj žena u svijetu, govoreći o njihovim sudbinama. Pišem i kratke priče, polako pripremam knjigu kratkih priča, a već neko vrijeme bavim se pisanjem i jednog dramskog teksta te prijevodima pjesama iz knjige „Lutke“ na engleski“, otkrila je Šečić.

Književni program Ljetne književne pozornice u petak navečer završio je predstavljanjem knjige „Anđeli u snijegu“ Ljubice Cice Ostojić. Govoreći o ovoj istaknutoj profesorici na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, teatrologinji i spisateljici, Fadila Nura Haver je čestitala autorici ali i Almiru Zalihiću, uredniku izdavačke kuće “Zalihica”, na prepoznavanju i podršci jednom izvanredno vrijednom rukopisu. Haver je naglasaila kako se Ostojić uspješno okušala u gotovo svim književnim žanrovima, dok je u ovoj knjizi sublimirala sva svoja životna iskustva i umjetničke afinitete. “Anđeli u snijegu” od onih je knjiga koje nema potrebe žanrovski razvrstavati i koje je moguće samo jednom u životu napisati, jer se i ispisuju životom samim. Stoga ne čudi mnoštvo različitih interpretacija ove knjige. Književni kritičari i čitatelji doživljavaju “Anđele” u rasponu od autobigrafskih fragmenata do čiste fikcije, i nijedni ne griješe, što je samo još jedan pokazatelj da je spisateljica našla pravu mjeru da vlastita iskustva i sliku svijeta pretoči u izvrsnu književnost”, rekla je Haver.

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |