0

Pisci Jugoistočne Evrope u Mokrinu

Tu su i poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat i jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca Aleksandar Prokopiev, saopštio je “Arhipelag”.

Ovogodišnji ciklus rezidencijalnog boravka pisaca u Kući na Ravnom Bregu trajaće od 25. avgusta do 25. septembra, a polovinom septembra pisci će imati i zajedničko književno veče u Beogradu.

Projekat “Kuća na Ravnom Bregu” podrazumeva rezidencijalni boravak koji obezbeđuje odlične uslove za rad pisaca po pozivu, koji pišu ili završavaju svoju novu knjigu.

Ključni cilj ovog projekta je prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi, ali i oblikovanje ovog rezidencijalnog boravka u domaćim i u međunarodnom okvirima kao prepoznatljive tačke kreativnosti i važnog dela evropske kulturne mreže.

Pored rada na svojim novim rukopisima, pozvani pisci u Kući na Ravnom Bregu treba da napišu po jednu priču na zadatu temu.

Na taj način, svake godine će u Mokrinu nastajati po jedna knjiga, a vremenom će od toga biti formirana čitava biblioteka knjiga posvećenih zanimljivim i važnim temama modernog doba.

Tema pisaca koji učestvuju u ovogodišnjem rezidencijalnom boravku jeste “Kuća na Ravnom Bregu”, a knjigu njihovih priča “Arhipelag” će objaviti početkom naredne godine.

Pišući na zadatu temu, pisci prolaze kroz avanturu oblikovanja zajedničke knjige, pri čemu ovogodišnja tema nije posvećena konkretnoj kući u Mokrinu u kojoj će boraviti mesec dana, već ideji kuće kao prostora intime i jedinstvenog osećanja mesta i vremena.

Autori projekta rezidencijalnog boravka značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope – “Kuća na Ravnom Bregu” su Gojko Božović i Srđan V. Tešin, koji je i koordinator projekta.

Kuća na Ravnom Bregu predstavlja deo jedinstvenog kulturno-turističkog kompleksa na nekadašnjem imanju porodice Novakov.

Za projekat “Kuća na Ravnom Bregu” mladi arhitekti, okupljeni u neformalnoj grupi “Autori”, dobili su nagradu za najbolje arhitektonsko delo u 2011. godini. Oni su na 33. Salonu arhitekture prezentovali sajber kuću u Mokrinu koja je deo ovog kompleksa.

izvor:Tanjug, rtv.rs

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |