0

Е-књиге популарније од штампаних

Популарност електронских књига удвостручена је 2011. године и први пут су књиге у овом формату биле продаваније од штампаних, бар када је реч о фикцији за одрасле. Најновије истраживање Удружења америчких издавача показало је да је продаја е-књига скочила на 15 процената тржишта 2011. у односу на шест процената 2010. године.

Укупно је, међутим, продаја књига на америчком тржишту опала за 2,5 процената на 27,2 милијарде долара 2011. за разлику од 27,9 милијарди 2010. године.

И док су е-књиге добиле на популарности и продате су у вредности од преко две милијарде долара, већина издавача највећи део прихода и даље убира од продаје штампаних књига – 11,1 милијарди у 2011.

“Одушевљени смо што је извештај показао да је индустрија остала стабилна – па чак се у појединим областима и развила – у овим тешким економским временима”, рекао је извршни директор Групе за истраживање индустрије књига Лен Влахос.

Издавачкој индустрији користила је појава и веће интересовање за е-књиге, али су званичници страховали од негативних ефеката затварања “Бордерса”, другог по величини ланца књижара у САД, после 40 година пословања и тужби против “Епла” и већих књижара због цена е-књига.

Популарност е-књига из године у годину јача, преноси Ројтерс, и поред првобитно спорог прихватања дигиталног формата. У студији се наводи да, када је реч о књигама за одрасле, е-књиге чине 30 посто укупне продаје, што је значајан скок у поређењу са 13 процената годину дана раније.

Књиге за одрасле у електронском формату први пут су по продаји надмашиле штампане романе тврдих корица (hardcovers) иако комбинација чврстих корица, брошираних издања и брошираних издања која се продају по тржним центрима и самопослугама и даље доноси више прихода од е-књига.

“Е-књиге су показале да их читаоци без преседана прихватају али различити штампани облици и даље остају присутни што значи да читаоци желе да имају избор”, рекао је Влахос.

У Србији, електронске књиге су и даље у повоју. Издавачка кућа “Стубови културе” недавно је почела са издавањем екњига и први наслов је “Бонавиа” Драгана Великића.

Извор: Дневник

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 1208 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |