0

Nepoznati rad Ive Andrića

Autori su istražili problem kome su Andrićevi biografi i  kritika do sada su posvećivali vrlo malo pažnje, ili su sasvim zaobilazili temu društvenog angažmana velikog pisca u vremenu omeđenom 1944. i 1954. godinom. U tom periodu on je savesno ispunjavao niz društvenih dužnosti kao član Uprave Udruženja književnika Srbije, predsednik Saveza književnika Jugoslavije, narodni poslanik, potpredsednik Društva za kulturnu saradnju Jugoslavija–SSSR, član Upravnog odbora Društva za kulturnu saradnju Jugoslavija–Francuska, Savezne komisije za upis narodnog zajma, Komiteta intelektualaca za odbranu mira, Odbora za inostrane poslove, Umetničkog saveta za kinematografiju, Nacionalne komisije FNRJ za UNESKO… da nabrojimo samo neke od njegovih mnogih društvenih obaveza.

Istražujući malo poznatu i sasvim nepoznatu arhivsku građu, autori su Andrićev angažman sagledali iz šireg političkog, ideološkog, kulturnog i sociološkog ugla, kroz prizmu burnih zbivanja na jugoslovenskom književnom i kulturnom poprištu tokom prve poratne decenije.

Posebnu vrednost ovog istraživanja predstavlja „otkriće” brojnih Andrićevih tekstova do sada nepoznatih javnosti – beleški, skica, zapisa, govora, referata, predavanja i diskusija, kao i dokumenata koji se čuvaju u njegovoj ličnoj zaostavštini u Arhivu SANU, Dokumentacionom centru Zadužbine Ive Andrića, Arhivu Jugoslavije i u Istorijskom arhivu Beograda. Ova knjiga svedoči i o tome da je pesak zaborava tokom proteklih decenija prekrio mnoge Andrićeve ,,angažovane” priloge, rasute u bezmalo svim značajnijim dnevnim i nedeljnim listovima, u književnim glasilima i časopisima, u omladinskim, studentskim, vojnim, frontovskim, ženskim, zadružnim i sindikalnim novinama onog vremena.

Zahvaljujući svemu tome autori su uspešno rekonstruisali i razloge koji su doveli do toga da Ivo Andrić, kao jedan od retkih tzv. građanskih pisaca voljno integrisanih u izgradnju novog poretka, na kraju postane i član Saveza komunista Jugoslavije i da u prvoj poratnoj deceniji za sobom ostavi duboke, vrlo osobene tragove društvenog angažmana.

Knjigom ,,Angažovani Andrić 1944-1954”, Ratko Peković i Slobodan Kljakić su život i delo ove izuzetne ličnosti 20. veka osvetlili i izvan literarnog polja, na jedan nov, polemičan i izazovan način.

K. R.
objavljeno: 13.08.2012.
Izvor: Politika

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |