0

Putopis kroz biografiju Mome Kapora na kioscima

Od mladalačkog autostopiranja i plovidbe duž obala Mediterana, preko njujorških uglova i avenija i toplih mora Dalekog istoka, sve do krajiških manastira i vrleti u poslednjem ratu, autor se, na kraju, vraća Srbiji i njenoj suštini, baš kao i Kandid, koji se posle svih avantura posvećuje obrađivanju svog vrta.
Ova pripovest svetskog putnika prepuna je uzbudljivih događanja viđenih na tipično kaporovski, nasmešen i samoironičan način, jedinstven u našoj književnosti.

„Pisati danas putopis – kakve li besmilice! Nema grada na planeti, ni predela, ni reke ni mora o kojima već nije snimljena neka televizijska emisija. Šta još reći o njima što već nije video gledalac u najzabitijoj palanci. Svet više nema tajni. Pa, i pored svega, putujemo i sakupljamo njegova čuda dok nas još služe vid, noge i radoznalost. Beležimo ta putovanja, opise predela i susrete sa zanimljivim ljudima, nadajući se da ćemo jedanput, kad sasvim ostarimo, srediti te beleške i objaviti knjigu putopisa…“, zabeležili smo reči Mome Kapora.

Beogradski pisac  i slikar Momo Kapor (1937-2010) autor je četrdesetak knjiga, od kojih su se mnoge nalazile, a neke od njih i danas, na listama domaćih bestselera. Njegov opus upotpunjuje i dvadesetak izvedenih radio, TV  i pozorišnih drama, kao i nekoliko filmskih scenarija. Dugogodišnji novinar – kolumnista nekoliko vodećih beogradskih listova, autor mnogih televizijskih emisija i ratni reporter, Kapor je, baš kao i ovaj putopis, i ilustrovao mnoge svoje i tuđe knjige. Knjige i drame su mu  prevođene na više svetskih jezika.


(Blic.rs)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |