0

"Škola čarobnjaštva" Mihaela Endea

Ende je stekao svetsku slavu romanom “Beskrajna priča”, koji je objavljen 1979. godine i doživeo više izdanja i kod nas.
Zbog specifičnog stila i načina na koji se obraća deci, o njegovim delima su često pričali kao o “Ende fenomenu”.
Osnovna karakteristika Endeovih priča je da on u njima pokušava da odgovori na deci pristupačan i razumljiv način na tri filozofska pitanja: odakle dolazim, ko sam i gde idem. Stvarajući duhovite likove poput Trankvile Trapađoz – istrajne kornjače, Norberta Nadžaka – nepoverljivog nosoroga, Filemona Naboranog – slona filozofa, Smorišu i Šalivoja…, Ende decu pažljivo uvodi u svet koji je fantazija koliko i realnost.
Od kratkih formi – često obojenih humorom apsurda, preko priča oslonjenih na tradiciju bajki i basni, do dužih proznih celina fantastičnog i avanturističkog žanra, Ende pokazuje istančan sluh za probleme, strahove i znatiželju deteta. Zbog višesmislenosti njegovih priča, odrasli su podjednako fascinirani ovim knjigama.

Osim nekoliko izdanja “Beskrajne priče” (poslednje je objavljeno pre sedam godina), koja je upravo prihvaćena kao školska lektira za osnovne škole, knjige Endea nisu mnogo prevođene na srpski jezik.


(Glas-javnosti.rs)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |