0

Ugovor protiv interesa izdavaštva

Iako je „IPS Medija II”, kupac „Prosvete”, do sada ispunila deo zahteva štrajkača, (isplativši zaostalih devet neto zarada, bez, kako kažu, doprinosa, bolovanja, prevoza i otpremnine za one koji su otišli), zaposleni u „Prosveti” kao glavni razlog nastavka protesta ističu veliku razliku između nacrta i kupoprodajnog ugovora, koji je kupac sklopio sa Agencijom za privatizaciju, a koji mu daje odrešene ruke da manipuliše imovinom ovog izdavača. Zbog toga i dalje nastoje da konačno raskinu kupoprodajni ugovor.

Kao razlog za nastavak štrajka zaposleni ističu i to da je Centar za kontrolu Agencije za privatizaciju početkom februara utvrdio pad poslovnih prihoda za čak 63 odsto za prva tri meseca, od 24. septembra prošle godine, u odnosu na poslovne prihode „Prosvete” ostvarene u 2008. godini.

– Odlukom Agencije za privatizaciju kupac „IPS Medija II” opomenut je da je dužan da obezbedi kontinuitet obavljanja delatnosti. Inače, prema kupoprodajnom ugovoru, kupcu je dozvoljeno da proda čak 30 odsto imovine „Prosvete”, dok je u nacrtu ugovora bila dozvoljena prodaja samo pet odsto. Još jedno nepoštovanje ugovora odnosi se na to da kupac ne ispunjava obaveze sopstvenim sredstvima, već prodajom imovine „Prosvete” – i to kuće Gece Kona, u Dobračinoj ulici 30, kao i poslovnog prostora u Čika-Ljubinoj ulici – kaže Mirjana Nardin, glavni poverenik „Prosvetinog” sindikata „Nezavisnost”.

Nedavno su predstavnici „Samostalnog” i sindikata „Nezavisnost” IP „Prosvete” posetili Skupštinu Srbije, gde su ih primili Branko Branković i Vera Ilić Popović, i dali im podršku za hitan raskid ugovora. Neka od pitanja koja su sindikalci postavili na tom sastanku odnose se na to da li je Dejan Pantović, direktor „IPS Medije II” privilegovani kupac, i zašto je Agenciji za privatizaciju trebalo više od mesec dana da reaguje na zahtev sindikata i manjinskih akcionara za vanrednu kontrolu poštovanja ugovornih obaveza.

– Postavili smo i pitanja: Zašto je Agencija za privatizaciju ostavila rok od 30 dana za brisanje hipoteke koja je stavljena na „Prosvetin” poslovni prostor u Ulici Dušanovoj 12 u Beogradu, i kako je Fond za razvoj mogao da odobri Dejanu Pantoviću kredit u iznosu od 37 miliona dinara za preduzeće „Medija II”, i pri tom prihvati vansudsku hipoteku na IP „Prosveta” – ističu Mirjana Nardin i Ljubica Stjepanović Muhić, predsednica Samostalnog sindikata, dodajući da „IPS Medija II” štampa „Prosvetino” izdanje „Rečnika stranih reči i izraza” Milana Vujaklije bez štamparskog ugovora, izdanje koje se uopšte ne nalazi u njenim magacinima.

Inače, uoči prošlogodišnjeg tendera za kupovinu IP „Prosveta”, kampanji lista „Politika” za očuvanje izdavačke delatnosti ove institucije kulture i knjižare „Geca Kon” priključio se veliki deo naše kulturne javnosti. Čak su i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar kulture Nebojša Bradić posetili knjižaru „Geca Kon” u nameri da pruže podršku njenoj kulturnoj tradiciji.

Sada je revolt štrajkača najpre usmeren na ova dva ministra, koji nisu ispunili svoja obećanja, a oba udruženja književnika ponovo staju na stranu „Prosvete”…

– Knjižara „Geca Kon” nije zaštićena trajno, kao kulturna vrednost od najvećeg značaja, nije zaštićena čak ni na deset godina, i zbog toga se pitamo zbog čega je sačinjen ugovor o prodaji IP „Prosvete” koji je protiv interesa izdavaštva i protiv svih pravnih i ekonomskih normi, zahteva književnika i drugih poslenika kulture – dodaje Mirjana Nardin.

Kupoprodajni ugovor sa „Medijom II” Agencija za privatizaciju sklopila je 25. juna prošle godine, za prodajnu cenu od 3,2 miliona dinara. (Ugovor za prodaju izdavačke kuće „Rad” sa istim kupcem potpisan dva meseca ranije, i sada je poslovni prostor „Rada” pod hipotekom).

Dan ispunjenja ugovora za „Prosvetu” bio je 24. septembar, dok je kupcu ostavljeno 90 dana da zaposlenima isplati zaostale zarade i doprinose. Budući da kupac nije na vreme ispunio svoje obaveze, krajem januara zaposleni u „Prosveti” stupili su u štrajk. Sada je u toku drugi naknadni rok od 60 dana (od 19. marta do 23. maja), koji je Agencija za privatizaciju dala „Mediji II” za dostavljanje dokaza za izvršenje obaveza iz socijalnog programa. U međuvremenu, štrajkači se obraćaju i Agenciji za borbu protiv korupcije, dostavljajući joj zahtev za preispitivanje nezakonitosti u privatizaciji „Prosvete”, sa elementima korupcije i organizovanog kriminala i podsećaju da danas ističe i rok za skidanje hipoteke koja je stavljena na poslovni prostor izdavačke kuće „Rad”, za više od 40 miliona dinara kredita, koji je „Medija II” dobila od Fonda za razvoj.

(Marina Vulićević – politika.rs)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |