0

Liliputanci u zoološkom vrtu – promocija u Rijeci

Izdavač knjige je “Zigo” Rijeka. Osim autora i urednice na ovoj zbirci priča su još surađivali Mirela Fuš kao jezična savjetnica i Sanja Kapidžić kao autorica naslovnice korica knjige.

Iz medija (portal – mojarijeka.hr, Zoran Krušvar)
U vrlo spontanom razgovoru krajnje neformalnog tona, od autora smo saznali da naslov zbirke priča metaforički predstavlja ljude u svijetu. Tako je autor već i samim naslovom široko odredio sadržaj knjige pa u njoj susrećemo uistinu bogatu paletu likova i tema, od vozača kamiona u Iraku, preko hrvatske inačice Jamesa Bonda (koji, naravno, spašava svijet), do seljaka Štefa sa zagorskog brega. Uz svojevrsnu antireklamu i autorove autodestruktivne pokušaje ometanja vlastite promocije, publiku su zabavili i ulomci iz ciničnih i duhovitih tekstova koje su pročitali što autor, a što urednica. Prema riječima urednice knjiga bi se mogla svidjeti širokoj publici, a posebice piscima koji su izgubili inspiraciju i nezaposlenim osobama.  

Autor o knjizi
Inspiracija u pisanju? Nemam određene teme. Nemam ni određenog plana. Napišem prvu rečenicu o bilo čemu što mi tada padne na pamet i priča krene – nekada lakše, nekada teže. Uz kasnije prepravljanje teksta finalni proizvod je nepredvidljiv. Zbirka priča “Liliputanci…” je neka vrsta satire, ironije, parodije i gluposti u kojoj se pojašnjava zašto odustati od pisanja i umjesto toga baviti se teškim fizičkim poslovima. Najgori su pisci koji pišu o pisanju. Ovo je knjiga od takvog pisca i zato je nemojte čitati.

O autoru
Mario Surjak rođen je 1977. godine u Varaždinu. Živi i stvara u Ivancu. Završio je srednju ekonomsku školu, no nikada se nije bavio ekonomijom, već se nekoliko godina bavio novinarstvom u tiskanim i internet medijima. Također je i fotografirao za te iste medije. Radio je sezonske poslove poput branja grožđa na plantažama u Sloveniji i kao radnik na arheološkim istraživanjima. Objavljivao je ponešto proze i poezije u zbornicima, časopisima i novinama. Član je udruge “Katapult”, “Varaždinskog književnog društva” i tajnik je “Društva za športsku rekreaciju Lančić-Knapić”. Zbirka priča “Liliputanci u zoološkom vrtu” mu je prva objavljena knjiga, a u vlastitoj arhivi ima još nekoliko gotovih rukopisa spremnih za objavljivanje.

O udruzi Katapult
Udruga Katapult je osnovana u Rijeci početkom 2006. godine s ciljem poticanja stvaralaštva i kulture mladih, promoviranja mladih autorica i autora te suradnje u izdavaštvu. Udruga svoje ciljeve provodi kroz promocije mladih autorica i autora, kreativne radionice i seminare, pružanje logističke i edukacijske potpore članovima u kreativnom pisanju, lekturi, grafičkom dizajnu, web dizajnu, uredništvu, grafičkoj pripremi, crtanju stripova, marketingu itd. Drugim riječima, udruga Katapult educira mlade u svim segmentima izdavačkog procesa, potiče njihovu kreativnost, međusobno i zajedničko djelovanje i suradnju te volonterstvo kao temeljnu vrijednost modernog, aktivnog i snažnog civilnog društva. Također kreira kulturni prostor u kojem mladi mogu ostvariti svoju kreativnost, osigurava im potporu i daje povratnu informaciju o njihovom radu. Jednako tako želi razviti odgovornost autora prema knjizi kao proizvodu svojeg i tuđeg kreativnog rada.

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |