0

Razumi svet – pročitaj ga!

– Ono što suštinski obeležava Godinu knjige jeste potreba da se napravi prostor za javnu debatu o svim problemima koji su vezani za jezičku i kulturnu politiku u oblasti izdavaštva – izjavio je ministar kulture Nebojša Bradić, za „Novosti“. – Interes Ministarstva kulture jeste da stvori uslove za razvoj ove oblasti, budući da je reč o izuzetno važnom, ne samo kulturnom, već i ekonomskom resursu. Da bi se postigao željeni cilj, debata ima smisla ukoliko omogući usaglašavanje javnih zahteva sa realnim ekonomskim mogućnostima. Mislim pre svega na zahteve u odnosu na budžet namenjen izdavačkoj delatnosti i akterima u stvaranju, plasiranju i promociji knjige. Godinom knjige Ministarstvo želi da stvori situaciju u kojoj odgovorno može da ulaže sredstva u podršku i podsticaje u ovoj oblasti. Odatle će svi instrumenti kulturne politike za podršku tokom ove godine biti na proveri, kao što ćemo se truditi da uvedemo nove.
Svečano obeležavanje Svetskog dana knjige u Sremskim Karlovcima, samo je prva u nizu manifestacija u Godini knjige i jezika. Poseban trud biće uložen u prevođenje naše literature na strane jezike i predstavljanje našeg stvaralaštva u drugim kulturnim sredinama. Godina knjige obuhvata predstavljanje naših knjiga i autora na sajmovima u Sofiji i Lajpcigu, ali i pripreme za Solun 2012. Takođe, podrazumeva obeležavanje značajnih jubileja – sto godina od rođenja Meše Selimovića, a sledeće godine biće obeleženo pet decenija od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću.
Nizom događaja biće ukazano i na značaj stvaralaštva Save Mrkalja i Skendera Kulenovića. Predviđeni su i skupovi, istraživanja i seminari posvećeni razvoju izdavaštva i bibliotekarstva i budućnosti ovih profesija u društvu. Pripremljeni su za javnu raspravu i dalju proceduru zakoni o izdavaštvu, bibliotekama, staroj i retkoj knjizi, obaveznom primerku, kao
i tekst zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.
Sastavni deo programa biće i akcija za promociju kulture čitanja knjiga, koju je u februaru pokrenula Narodna biblioteka Srbije (NBS), pod sloganom „Ko čita pobeđuje“.
Prva u nizu aktivnosti podrazumeva da se na utakmicama na domaćem terenu emituje video-slogan „Ko čita pobeđuje“ i na reklamnim bilbordima postavljenim uz sam teren. Druga akcija je emitovanje televizijskog reklamnog džingla „Ko čita pobeđuje“ na RTS-u.
– Slogan „Ko čita pobeđuje“ ne odnosi se samo na svet sporta, nego na svet života u celini – kaže Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke. – Čitati znači razumeti. Čitanje je razumevanje sveta, sebe, drugih, i sporazumevanje sa svetom, sobom, drugima. Ko ne čita – ne razume. A ko ne razume, on je izgubljen. Kako će znati šta treba da radi, kuda da ide, kome da se obrati, kakvu odluku da donese – ako ništa ne razume. Oni koji čitaju su jači, veštiji, mudriji, uspešnije dostižu svoje ciljeve, rečju – pobeđuju.
Pored navedenih promotivnih kampanja, NBS će u saradnji sa Ministarstvom kulture učestovati u akcijama donatorske popune fondova najsiromašnijih biblioteka, naročito školskih, kao i svom drugim aktivnostima predviđenim programom Godine knjige i jezika.

POPUSTI I CVEĆE
U SVIM velikim knjižarama u Beogradu, u petak važe popusti, koji se kreću i do 50 odsto. Po ugledu na kolege iz Barselone koji su 1926. godine došli na ideju da obeleže dan kada su preminula tri velika književnika Servantes, Šekspir i De la Vega, tako što će svakom kupcu knjige pokloniti 23. aprila po jedan cvet, i „Dereta“ već dve godine za redom dočekuje kupce sa – cvetom.
U knjižari „Delfi“ u SKC-u, „Laguna“ organizuje specijalno izdanje kviza „Želite li da postanete milioner?“ U „vrućoj stolici“ će se naći domaći pisci Natalija Dević, Sreten Ugričić, Kornelije Kovač, Miomir Petrović i Dušan Miklja, a novac koji osvoje pokloniće Urgentnom prihvatilištu za zlostavljanu decu…
Knjižara „Beopolis“ u saradnji sa „Arhipelagom“, predstaviće knjigu „Nabaviti ženu“ Lasla Darvašija, a uz svaku kupljenu knjigu za decu „Mono i Manjana“ i „Ružno pače“ poklanjaju besplatan vaučer za predstavu pozorišta „Duško Radović“.

POZNATI KAO BIBLIOTEKARI
BIBLIOTEKA grade Beograda i Dečji kulturni centar pripremili su bogat program. U okviru akcije „Mi smo u biblioteci“, Biblioteka grada će ugostiti javne ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i politike, koje će usluživati čitaoce i davati im predloge za čitanje. Učešće u ovoj akciji najavili su: Nataša Miljković, Ana Stanić, Tanja Bošković, Aleksandra Kovač, Vesna Dedić, Ljuba Tadić, Kiki Lesendrić, Đorđe Vukadinović, Rada Đuričin, Danica Ristovski, Aleksandar Dunić, Vladimir Kecmanović, Jovan Maljoković, Bisera Veletanlić, Merima Njegomir, Jasminka Petrović, Tomislav Dokić…
Dečji kulturni centar će u okviru programa pod nazivom „Klub čitalaca“ predstaviti knjigu Mome Kapora „Lero, kralj leptira“. To je jedina knjiga nedavno preminulog pisca namenjena mladima, ali su je rado čitali i odrasli. Opština Novi Beograd postarala se da u Hali sportova otvori najveću knjižaru u gradu, gde se od 22. do 28. aprila održava Drugi novobeogradski sajam knjiga.


(Novosti.rs)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 3075 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |