0

Tuzla: Predstavljena "Otajstva slobode"

 

Petar Milić je rođen 2. srpnja 1958. godine u Mostaru gdje završava pučku i srednju školu, nakon čega upisuje Prirodoslovno-matematički fakultet u Sarajevu. Potječe iz pjesničke obitelji, a pisanjem se bavi još od djetinjstva. Knjiga Otajstva slobode mu je peta objavljena knjiga. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.
 
O Milićevom pjesništvu su govorili Alen Matošević, profesor hrvatskog jezika i književnosti i književnik Atif Kujundžić. U programu su još sudjelovali i Zbor „Iuventus Salinarum“ pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića te recitatori Anamarija Pejić i Ivica Kovačević.
 
Alen Matošević se govoreći o Milićevoj poeziji osvrnuo na njezin književno-teorijski aspekt te istaknuo neprijeporne književno-umjetničke vrijednosti i stilske karakteristike koje su ustvrđene analizom samog teksta pjesama. Stilskom analizom koja je obuhvatila više pjesama iz različitih ciklusa i na više razina Matošević je cijeli opus ocijenio kao jedinstven, kompaktan i nezamjenjiv – pjesništvo u najčistijem smislu te riječi.
 
Književnik Atif Kujundžić se pridružio ocjenama koje donosi profesor Matošević te je između ostalog naglasio: „Milić piše kratkim stihom i ujednačenim ritmom. To je puno godina rada na sebi, taj reducirani jezik i precizno oblikovan lirski intonirani stih rezultat su tog rada. Milićev stih je odlučno i inteligentno, grafički snažno sječen na željenom mjestu, a na šimićevski – ekspresionistički način poravnan u pjesmi na centru. Otajstva slobode jeste prelijepa poema slobodi uopće, ali na način da se u punoj mjeri pokaže koliko u povijesnim razmjerima ne razumijemo smisao slobode i koliko smo na puno načina daleko od njezinih otajstava.“
 
Sljedeće predstavljanje Otajstava slobode će biti upriličeno 28. travnja u Tivtu u Crnoj Gori čime se ostvaruje projekt obilaska manjinskih hrvatskih autohtonih krajeva.
Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |