0

Beše naše, a sad vaše

 – Nedopustivo je da se udruženje građana godinama finansira kao da je javno preduzeće, a da grad nema nikakvog uvida u to kako se novac troši. Osim toga „Borina nedelja“ je odavno postala lična stvar Mihailovića, jer on određuje i program, i ko će da gostuje, i kolike će honorare dati gostima – kaže Zoran Najdić, član gradskog veća zadužen za kulturu, kome smeta i to što se dobitnik „Borine nagrade“ saopštava u Beogradu, iako se novac za nju izdvaja iz budžeta Vranja.
Kad je zbog ovoga vladajuća koalicija počela da puca po šavovima, socijalisti su popustili, a Mihailović se pojavio na sednici gradskog veća. Dostavio je i izveštaj,

koji je gradsko veće ocenilo nepotpunim, jer u njemu nije bilo detalja o tome kako je trošen novac. Revoltiran ocenom, Mihailović je napustio sednicu, tvrdeći da je u pitanju orkestrirana hajka koju protiv njega vode „takozvani nezavisni mediji i pojedini političari“.
– Ko će još poverovati da će oni koji nisu prisustvovali niti jednom programu „Borine nedelje“, jednom, makar, virnuli u Borinu kuću, a ima, bogme, i onih koji ne bi mogli da navedu ni naslov jednog jedinog Borinog dela, više brinuti o afirmaciji njegovog dela od nas, koji smo život posvetili literaturi – rekao je Mihailović pre nego što je napustio sednicu.
Osim što je skinuta sa gradskog budžeta i što joj je oduzeta „Borina nedelja“, KZ će, najverovatnije, morati da se iseli i iz čuvene Pribojčićeve kuće.
Socijalisti koji su mesecima ignorisali zahteve koalicionih partnera, sada se odjednom slažu da je Mihailovićevo ponašanje nedopustivo.
– Više se bavio politikantstvom nego stvarima koje su od njega zahtevane – finansijskim izveštajem. Zaključci koje smo jednoglasno doneli govore da ova vlast Mihailovićevu samovolju neće tolerisati – saopštio je Branimir Stojančić, portparol SPS.
Gradsko veće ostavilo je mogućnost Mihailoviću da se žali na njihovu odluku, a i on je najavio da će iskoristiti sva pravna sredstva da „Boru i njegovo delo zaštiti od političkog nasilja, diletantizma i neukusa“.

BLATO PROVINCIJSKOG PROSEKA
POVODOM oduzimanja „Borine nedelje“ od vranjske Književne zajednice, oglasila se redakcija kraljevačkog časopisa „Povelja“:
– Na kojoj to čvršćoj grani sede vranjske glavešine, ako ne na onoj sa stabla izraslog u dvorištu Književne zajednice „Bora Stanković“, odnosno „Borine nedelje“. Šta to u Vranju nije propalo osim Književne zajednice i „Borine nedelje“? Ko odseče i tu granu, ljosnuće u blato provincijskog proseka. Ko zna? Možda misli da je lekovito. Nazdravlje!

SMETAJU IM “SLIČICE“
MIHAILOVIĆ je dodatno izazvao gnev objavivši knjigu „Sličice iz Lipsandrije“ u kojoj je većini vranjskih novinara i političara posvetio po pesmu, naslovljenu njihovim imenima ili nadimcima. Iako tvrdi da je u pitanju vrhunska satira, te da su se mnogi neopravdano „prepoznali“, neki od Mihailovićevih junaka najavili su tužbe ocenjujući pesme kao vulgarne.

(novosti.rs)
Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |