0

"Kako se crta sunce" Ešić pripremao 40 godina

 

Prve pjesme

– Izuzetno mi je drago da mi je nagrada pripala nakon 40 godina mog umjetničkog rada, a isto toliko i priprema na ovoj knjizi – ističe Ešić.

Ljubav prema pisanju nosi još od djetinjstva kada je počeo da stvara svoje prve pjesme.

– Imao sam sretnu okolnost da sam svoju prvu knjigu objavio 1969. godine već u osmom razredu osnovne škole. Zvala se “Zdravica na kraju djetinjstva”. Zbog toga je moje trajanje dugo u literaturi jer sam veoma mlad krenuo u spisateljske vode – ističe Ešić.

Nakon knjige “Kako se crta sunce” čiji su zadnji primjerci prodani na Sajmu knjiga i učila, jer je prodato sve što je odštampano, Ešić planira napraviti novo izdanje, ali sa crtežima djece koja su je pročitala. Na taj način želi da napravi jedno unikatno djelo.

Igra s unukom

Kada ne piše, Ešić voli da se odmara uz čitanje ili igranje sa unukom Filipom, od kojeg uči život iz početka.

– Pisac, ukoliko hoće da ostane živ u svojoj literaturi, mora imati neprekidan kontakt s onim kome se obraća, a ja se uvijek obraćam djetinjstvu – pojasnio nam je Ešić.

U štampi knjiga “Prva ljubav treći put”

U štampi je trenutno Ešićeva knjiga “Prva ljubav treći put” koja će izaći i na njemačkom jeziku.

– U pripremi je još jedna knjiga “Izmislionica u selu Pričevac” koju uređujem već četiri godine. Svoje knjige u posljednje vrijeme pravim na taj način što kombiniram književne rodove i pravim neki sretni sklad između stiha i proze i lirskog zapisa i bajke jer djeca najviše vole čitati takve knjige – kaže Ešić.

(dnevniavaz.ba)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |