0

Mirjani Stefanović nagrada "Desanka Maksimović"

Konstatujući da “njeno pesničko delo do sada nije doživelo adekvatnu recepciju”, Lazićeva je rekla da je i to žiri imao na umu da nagradom skrene pažnju javnosti i podstakne revalorizaciju njenog mesta u srpskom pesničkom korpusu.
“Pesnički govor Stefanovićeve je depatetizovan i daleko od svakog uzvišenog pojanja na izlizane pesničke teme o ugroženosti domaje i o potrebi vraćanja korenima i iskoni kao jedinim ishodištima za spas nacionalnog bića”, istakla je Lazićeva i dodala da “svojom poezijom Stefanovićeva razobličava i demistifikuje takva polazišta nalazeći u njima razloge za poslednje udese koji su se desili na ovim prostorima”.
Žiri smatra da je ona “prva srpska pesnikinja koje je u pesnički tekst uvela humorne i crnohumorne elemente…a njen govorni idiom je često kolokvijalan, žargonski”.
“Osim što predstavlja promenu ženske pesničke paradigme, možemo smatrati da je njeno pevanje od integriteta ljudskog i pesničkog čemu je srodna najplemenitijoj pesničkoj vertikali Desanke Maksimović” ocenio je žiri.
Nagrada se sastoji od plakete, statuete koju je uradio Aleksandar Zarić i novčanog iznosa i biće uručena laureatkinji na rođendan Desanke Maksimović 16. maja kraj njenog groba u Brankovini.

(Tanjug)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 1048 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |