0

Džejms Farel posthumno dobio “izgubljenog” Bukera

Podsećamo da je početkom februara ove godine brtitanska nagrada za književnost Buker (Man Booker Prize) obavestila je javnost o  svojoj odluci da  uspostavi istorijsku pravednost  tako što će utsanoviti jednokratnu nagradu –Lost  Man Booker Prize ,  koju će dobiti knjige  nominovane u 1970.g.Takvo rešenje doneo je žiri tzv „nedodejenih“ nagrada Buker koji je odbarao šest knjiga finalsiata koje , kako je u to vreme obrazloženo, „iz tehničkih razloga „nisu mogle dospeti u konkurenciju za nagradu 1970.g.Tada su organizatori izmenili pravila i preneli uručivanje nagrada iz aprila u novembar 1971.g. i kao rezultat tog „kalendarskog meteža“,mnogi romani iz prethodne godine  sa povoljnim  književnim kritikama, nisu imali pravo nominacije.Među finalistima su se tada našli „Problemi“(Troubles) Džemsa Farela ( J.G. Farrell), „Ptice  na drvću „(Birds on the Trees) Nine Boduen (Nina Bawden ), „Poludnvena luka „(Bay of Noon) Širli Hezard (  Shirley Hazzard),“Rajska vatra „ ( Fire From  Heaven )  Meri Reno ( Mary Renault ), „Mesto voditelja  „( Driver ‘s Seat ) Miriel Spark( Murile Spark) i „Vivisekcionista“ ( Vivisector ) Patrika Vajta ( Patrick White ). Tri kndidata od njih su već dobili Bukera :Farel 1973., dok su Boduen i Spak bili finalisti.Listu kandidata je sasatvio žiri u kome su bili i Rejčel  Kuk, novinar i književni kritičar,pesnik i romanopisac Tobias Hil , kao i Keti Derem,voditeljka tv novosti na ITN kanalu .

U izboru  za dobitnika “izgubljenog “ Bukera  su učestvovali    čitaoci iz celog sveta  svojim glasovima na sajtu organizatora nagrade, a pobedio je Farel  čiji je roman”Problemi “ dobio 38 od  sto glasova, duplo više od bilo kojeg drugog finaliste.”Problemi “su roman tako dugotrajnog kvaliteta da za poslednjih 40 godina, od kad je prvi put objavljen , ne prestaje interesovanje za njega ni kod čitalaca ni kod izdavača.Da je postao pobednik , kad je trebalo, 1970.g. ,Džejms Farel bi  hronološki bi bio  prvi , ali  ne i jedini do dana dana današneg dvostruki lauret Bukera, citiraju organizatori reči književnog direktora nagrade Jona Trevina.Do sada je Džon Maksvel Kutze bio jedni dvostruki dobtinik ove ,posle Nobelove ,najprestižnije knjižene nagrade na svetu.

Na svečanosti održanoj u Londonu , nagardu-dizajniranu opremu prvog izdanja rtomana iz 1970.g. , u ime pokojnog auotora primio je njegov brat Ričard Farel.

Nagrada Buker, ustanovljena 1968.g, uručuje se jednom godišnje piscima koji pišu na engleskom jeziku iz Velike Britanije, Irske i zemalja Komonvelta . Svi finalsiti dobijaju ček sa po 2,5 hiljade funti ,ugovor za dizajnersku opremu nove knjige, dok laureat dobija 50.000 funti.

Branko Rakočević

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |