0

Mehanička djevojka uskoro kod nas + POKLON

 

Nagrada Nebula (engl. Nebula Awards) je jedna od najznačajnijih nagrada u žanru naučne i epske fantastike. Od 1965. godine dodeljuje je Američko udruženje pisaca naučne i epske fantastike (SFWA) za dela objavljena u SAD tokom, efektivno, prethodne dve godine. Dodeljuje se u pet kategorija: roman, novela, priča, kratka priča i scenario. Kompjuter biblioteka Beograd, koja je poznata kao izdavač kompjuterske literature od 1986. godine, od 2010. godine je pokrenula ediciju u kojoj će objavljivati i knjige naučne i epske fantastike. Prva odabrana knjiga je “Mehanička devojka” autora Paola Baćigalupija. Knjiga je prevedena i izlazi iz štampe do kraja maja meseca 2010. godine u prevodu Slobodana Šećerovskog.

 

O knjizi ”Mehanička devojka”

Baćigalupijev roman, (”The Windup Girl’) “Mehanička devojka”, čija je radnja smeštena u svet u kojem agresivni genetski inženjering ponekad dovodi do uništavanja useva i nestašice hrane – “energijske bolesti ”, i gde zgodna devojka koju vidiš kako šeta ulicom možda uopšte i nije ljudsko biće.

Radnja romana smeštena je u Bangkok, u budućnosti, gde nivo mora raste, a nafte više nema; i gde čovek po imenu Anderson Lejk, koji radi za kompaniju, traga za skrivenim skladištem semena.

Kraljevstvo Tai, za razliku od svih ostalih zemalja na svetu, uspelo je da odbije energijsku bolest svojom agresivnom izolacionističkom politikom, a sada – na veliko iznenađenje kompanija za proizvodnju hrane, koje kontrolišu poljoprivredu – Tajlanđani stvaraju sopstveno konkurentno skladište semena.

Lejk želi da dospe do genetičkog zlatnog rudnika, tajlandskog skladišta semena i da pronađe čoveka koji stvara useve otporne na bolest.

Ovo očigledno nije u najboljem interesu Tajlanđana i prouzrokovaće priličnu gužvu.

Anderson Lejk je čovek koji radi za AgriGen kompaniju na Tajlandu i zadužen je za energiju. Kao menadžer fabrike, koji je na tajnom zadatku, Anderson pročešljava ulično tržište u potrazi za namirnicama za koje se mislilo da više ne postoje, nadajući se da će dobiti nagradu za pronalaženje bivših izvora energije . Tamo susreće Emiko…
SF roman iznenađenje

Roman ‘Mehanička devojka‘ je pravo literarno iznenađenje u domenu SF žanra. Pisan oštrim i smelim jezikom, i pored veoma jasnih karakteristika žanra, nudi zaista uzbudljivu avanturističku priču u najboljoj tradiciji kriminalističkih zapleta. Dominira jasan stil pripovedanja, ali i sasvim bakigalupijevske kovanice.

Svet Baćigalupijevog romana je zastrašujući, ali i realističan. Ne pruža mnogo nade, niti olakšanja; ali ispripovedan uz pomoć nekoliko tačaka gledišta, čitaocu nudi dublje promišljanje o uzrocima i posledicama određenih postupaka.

Knjiga izlazi iz štampe krajem maja 2010.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |