0

Prvi Luko Paljetak, druga Irena Škorić, treći Dimitrije Popović

 

Na dodjeli u prozračnoj zagrebačkoj Gradskoj kavani nije bilo performansa ni protesta premda je među kandidatima za najdugovječniju hrvatsku nagradu za kratku priču bilo čak pedesetak autora, od veterana poput Nade Iveljić i Pere Kvesića, preko glumica Dubravke Miletić i Anje Šovagović-Despot do mlađih autora kao što su Rade Jarak, Zoran Malkoč (inače lanjski pobjednik) i Robert Roklicer.

>Večernjakova kratka priča – U tijeku je novi natječaj”>>>Večernjakova kratka priča – U tijeku je novi natječaj

Žiri kojim je predsjedao akademik Milivoj Solar, a u kojem su bili i selektor još od 1964. godine Tomislav Sabljak, te Julijana Matanović, Bojana Radović i Goran Gerovac, među pedesetak priča morao je izabrati najbolje.

Dvostruki pobjednik

Akademik Paljetak, koji je prošli tjedan proveo u Subotici kao član žirija na međunarodnom festivalu dječjih kazališta, na Večernjakov natječaj šalje priče već petnaestak godina. Do sada je osvojio jednu prvu i dvije druge nagrade. Nagrade ga, očito, vole. Na dodjelu je stigao u pratnji supruge Anuške te velikog prijatelja, slikara Rudolfa Patera, o kojem je upravo završio veliki tekst za monografiju uoči izložbe u New Yorku.

– Ako život piše romane, životni trenuci, pa i ovaj u kavani, pišu kratke priče. Možda će i od ovog trenutka u Gradskoj kavani nastati neka nova kratka priča. Hvala Večernjem listu koji i u današnje vrijeme nalazi prostora za objavljivanje kratkih priča jer ta književna forma ne priča samo priču nego je i komentira – rekao je Paljetak.

Nagrađivana filmska redateljica i scenaristica Irena Škorić jučer je primila svoju prvu, a vjerojatno ne i zadnju književnu nagradu. Stalni sudionik Večernjakova natječaja za kratku priču Bruno Profaca bio je uvjeren da je Irena rođena sestra još jedne stalne sudionice natječaja Sanje Pilić. No, Irena i Sanja nisu sestre, ali su suradnice u projektu snimanja dugometražnog igranog filma “Mrvice”, koji Irena Škorić želi snimiti po knjizi Sanje Pilić, ali na netom završenom natječaju HAVC-a nije se izborila za novac. No, kako kaže, neće odustati, a podršku joj je jučer u kavani pružio i filmski redatelj koji je konačno prošao na natječaju za igrani film Branko Ištvančić.

Ciklus o Kafki

Slikar Dimitrije Popović, koji se nedavno vratio iz Praga gdje je izložio svoj ciklus o Franzu Kafki, nagrađen je za priču za koju ga je inspirirao dramatičan događaj iz cetinjskog rodilišta. Dokazani radoholičar u pripremi ima nekoliko knjiga i nekoliko izložbi. Tako završava ciklus autobiografskih kratkih priča u kojem će biti i priča o Danilu Kišu, ali i intrigantnu knjigu eseja “Blud i svetost”.

A želju da ponovno napiše kratku priču za 46. natječaj Večernjeg lista dobio je i najzagrebačkiji pisac i večernjakovac Zvonimir Milčec. A možda na natječaj pristigne i priča književnice i dugogodišnje večernjakovke Branke Primorac, kojoj je urednica kulture Večernjeg lista Bojana Radović zahvalila na dugogodišnjoj skrbi za Večernjakovu kratku priču.

(vecernji.hr)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |