0

Uskoro spomenik Isidori Sekulić

Isidora je Savskom vencu zaveštala autorska prava i sve što je ostalo posle njene smrti, a ona je, u znak sećanja, ustanovila Fond sa njenim imenom koji se brine o dodeli godišnje nagrade.
Nagrada se od ove godine dodeljuje samo za prozne knjige i mogu da konkurišu pisci i izdavači iz cele Srbije, a ne, kao do sada, samo iz Beograda.
Predsednica žriija prof. dr Dubravka Popović Srdanović (članovi su Milica Jeftimijević, Rale Damjanović, Petar Arbutina i Milena Stojanović) je navela da su izdavači ove godine poslali na konkurs 78 naslova, pet poetskih knjiga je isključeno iz konkurencije zbog promene propozicija, 15 je pripadalo esejistici i 58 je beletrističkih, pretežno, romana.
Ona je prenela mišljenje žirija da je među nefikcijom bilo izuzetno vrednih knjiga, u najužem izboru se našla takva knjiga Mila Lompara “Negde na granici filozofije i literature”, i zato smatraju da bi nagrada trebalo da se dodeljuje u dve kategorije.
Nagrađeno delo je, prema oceni žirija “nastalo na pitkoj mešavini istorijskih činjenica i fikcije i u žanrovskom smislu ima vešto kreiranu formu sa elementima istorijskog, pikarskog, avanturističkog, kriminalističko detektivskog trilera”.
U obrazloženju odluke stoji da je “autor svedenim sredstvima, a ipak izuzetno plastično izgradio likove srpskih putnika koji shvataju, svako na svoj način, da stranci u Srbiji vide zemlju primitivnih i varvarskih ljudi, i zato nameravaju da iskoriste predrasude stranca ( Hansa Kristijana Andersena) da mu “prikažu” đavolsku silu i za to uzmu dobre pare.
Milosavljević, koji je već dve decenije angažovan na filmu, televiziji i teatru je kazao da je nagrada “Isidora Sekulić” najznačajnije priznanje koje je do sada dobio i potvrdila da se profesionalna avantura u koju se upustio još 2006 isplatila.
“Do sada sam za sebe govorio da sam dramski pisac i scenarista, a sada se osećam kao pisac”, otkrio je Milosavljević i doda da mu to veoma mnogo znači, a nagrada mu je pravo ohrabrenje i motivacija da nastavi sa pisanjem.
Nagrada, koja se sastoji od diplome, plakete i ove godine novčanog iznosa od 300.000 dinara koji je obezbedila opština, biće uručena 10. juna u podne u Skupštini grada Beograda.

(glas-javnosti.rs)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |