0

Olga Tokarčuk otvara Sajam knjiga

knjige4Poljska počasni gost najveće domaće književne manifestacije

Izvor> danas.rs

AUTOR: V. M.
Beograd – Ovogodišnji beogradski Sajam knjiga otvoriće poljska književnica Olga Tokarčuk. „Ponosna sam što sam pozvana da otvorim ovu manifestaciju“, kazala je književnica na konferenciji za medije. „Vrlo rano sam shvatila da meni ne odgovara linearni način pisanja. Tragala sam za jezikom koji je ‘realističniji’ od onog jezika koji nudi tradicionalni roman. Kao psiholog razmišljam o onome što je realno i što deluje na nas. Moje knjige su realistične, ali na veoma specifičan način. Volim da pišem fragmentarno i da te male fragmente onda povežem.“

Upravo takav je i njen roman „Pamtivek i druga doba“ (izdavač: Paideia, prevod s poljskog Milica Markić). Ovaj roman objavljen je u Poljskoj 1996. godine i dobio je mnoge prestižne domaće i inostrane nagrade. Dobitnica je, između ostalog, pasoša poljskog lista „Politika“, nagrade Fondacije Košćelskih, književne nagrade NIKE. Ovaj roman uvršten je i u obaveznu srednjoškolsku lektiru, ali kako sama autorka kaže, „ta činjenica me mnogo i ne raduje, budući da deca ne vole da čitaju ono što je obavezno“.

Gostovanje Olge Tukarčuk deo je dobro osmišljene strategije Poljske da do početka Sajma nekoliko poljskih književnika poseti našu zemlju. „Olga Tokarčuk, Kšstof Varga, Andžej Stasiuk, Eva Lipska, Andžej Sapkovski, Adam Zamojski, Pjotr Pazinski, predstavljaju prvu postavu savremene poljske književnosti. Reč je o nagrađivanim i poznatim imenima u evropskim književnim krugovima“, kazala je Dagmara Luković, ataše za kulturu, nauku i promociju Ambasade Poljske. Pored brojnih književnih programa najavila je i održavanje okruglog stola na kome bi poljski i srpski izdavači razgovarali o sveobuhvatnoj problematici autorskih prava.

Jovan Jovanović, u ime Skupštine grada Beograda, istakao je da je cilj da se ova manifestacija uprkos kriznim vremenima stalno unapređuje. „Trudimo se da Sajam ima ozbiljan i jak program. Cene ulaznica će ostati iste kao i prethodne četiri godine“, kazao je Jovanović.Jedan od zanimljivih pratećih programa na ovogodišnjem sajmu biće i program „Prostor i slobode.“ Olivera Stošić, programska urednica Sajma knjiga, najavila je da će biti održani brojni forumi i paneli na kojima će se raspravljati o statusu izdavaštva u Srbiji. Gosti Beogradskog sajma biće predstavnici Frankfurtskog sajma knjiga, koji će podeliti svoja iskustva u organizovanju ovakve manifestacije koja bi možda mogla da budu primenjiva i na ovdašnjem Sajmu. Posebna pažnja biće posvećena deci kao čitaocima, ali i položaju knjige u medijima.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |