0

Svetski dan knjige stigao ranije

Najava književnog susretaFestival knjige “Svi smo mi čitaoci” otvoren je 19. aprila na platou između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije, a otvorili su ga pisci Svetislav Basara i Aleksandar Gatalica i u ime organizatora predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić.

Aleksandar Gatalica je objasnio da su organizatori festivala želeli da ne slave samo 23. april kao Svetski dan knjige i autorskog prava već da učine da to po prvi put bude jedna višednevna manifestacija, koja će trajati do 28. aprila.

“Namera nam je bila da ponovo ljudima vratimo pažnju na knjigu, jer je knjiga jedna od onih stvari koje su važne u ljudskom životu i koje stalno moraju da se pomažu i podupiru i književnost je nešto u šta treba da se ulaže”, istakao je dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Veliki rat”.

On je okupljenima rekao da su se ove godine udružile institucije koje su u ovoj zemlji zadužene da brinu o knjizi kako bi Festival knjige bio održan na što bolji način.

“Napravili smo organizacioni odbor na inicijativu Narodne biblioteke Srbije i u njemu su se našli predstavnici Ministarstva kulture i informisnja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Udruženje izdavača i knjižara Srbije, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije,

Biblioteka Grada Beograda i Udruženje Bibliotekara Srbije”, ispričao je on dodajući da je namera bila da odbor spremi različite programe za održavanje ove manifestacije.

Mnoge aktivnosti će se, prema rečima Gatalice, u okviru glavnog programa, čiji je pokrovitelja Narodna biblioteka Srbije održavati baš u toj instituciji, u BGB i na mnogim drugim mestima u Beogradu, ali i u preko 25 gradova na predlog programa kulturnih organizacija širom različitih gradova u Srbiji.

Basara nije želeo dugo da govori, jer smatra da ovim povodom ne treba mnogo govoriti i da ne treba puno pozivati ljude da čitaju, jer svi to znaju, ali da se mali broj ljudi, na žalost, upušta u tu avanturu.

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Dejan Papić rekao je da je prošle godine Svetski dan knjige “nekako promakao” pa nije na pravi način obeležen i da će se zato od ove godine malo drugačije pristupati tom danu.

“Udruženje izdavača i knjižara i NBS su pokrenuli inicijativu za obeležavanje Dana knjige i ovo je samo prva od mnogih manifestacija koje će se ove godine dešavati”, istakao je Papić.

Vršilac dužnosti upravnika NBS Dejan Ristić danas je posetio Matičnu biblioteku u Kruševcu i sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem svečano je otvorio izložbu “Belle Epoque – nedozvoljeni optimizam”.

Izlagači na festivalu su – Laguna, Vulkan, Evro DJunti, Kreativni centar, Čarobna knjiga, Dereta, Klet, Partenon, Pčelica, JRJ, Kairos, Sezam buk, Mali princ, Glosarijum, Dobra knjiga, Otvorena knjiga, Beoknjiga, Knjiga komerc i Novosti.

Kada je reč o zvaničnom delu proslave Dana knjige, u ponedeljak, 22. aprila, v.d. NBS Dejan Ristić i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović posetiće Matičnu biblioteku “Vuk Karadžić” u Kragujevcu i simbolično otpočeti izgradnju piramide od knjiga koje će biti poklonjene kragujevačkim školama i ustanovama socijalne zaštite.

U utorak, 23. aprila ambasdor Kanade u Srbiji Roman Vaščuk uručiće donaciju u knjigama Narodnoj biblioteci Srbije. Istog dana, u podne u Biblioteci grada Beograda, vršilac dužnosti upravnika NBS Dejan Ristić svečano će otvoriti izložbu Biblioteke grada Beograda posvećenu Desanki Maksimović.

U sredu, 24. aprila Ristić će posetiti Matičnu biblioteku u Smederevu, povodom obeležavanja Dana biblioteke.

U okviru pratećeg programa Dana knjige, koji organizuje UIKS, u subotu će na platou u okviru celodnevnog programa na otvorenoj bini od 10 do 17 sati biti održana predstava za decu u izvođenju Predraga Vukovića Pedjolina pod nazivom “Smehotresni kalambur” i biće predstavljene dečje knjige različitih izdavača.

Istog dana u 18 sati će biti održan program za decu “U carstvu boja” i kreativno crtanje sa Anom Grigorjev, ilustratorkom knjiga “Zlatni ključić”, “Konjić Grbonjić” i “Vesele porodice”, u organizaciji izdavačke kuće Evro Đunti.

U nedelju će u okviru celodnevnog programa od 14 sati biti održan program za decu Maša i Raša i predstavljanje interaktivnog obrazovnog portala u organizaciji izdavačke kuće Klet, a od 16 sati gost festivala će biti Branko Miloradović, autor romana “Klovn”, u organizaciji izdavačke kuće Evro Đunti.

U 12 sati pisci Lara Đorđević, Svetlana Vujčić, Sreten Petković, Aleksandar Živković i Vladislav Radak razgovaraće o stvaralačkoj inspiraciji. Debatu organizuje izdavačka kuća Dobra knjiga, a vodiće je Goran Milenković.

U ponedeljak i utorak od 16 sati će se održavati program i animacija za decu Potraga za knjigom, u organizaciji izdavačke kuće Propolis buks koju će voditi Igor Stanković, a od 17 sati Čarobne maštarije – kreativno crtanje, kreativna radionica za decu u organizaciji izdavačke kuće Čarobna knjiga u kojoj će učestvovati Vladimir Pantić (ponedeljak) i Vladimir Kuriljev (utorak).

U ponedeljak od 18 sati gost festivala će biti Luka Mičeta u organizaciji izdavačke kuće Laguna.

Osim u Beogradu, manifestacija će biti održana u Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Čačku, Nišu, Knjaževcu, Kikindi, Subotici, Kruševcu, Somboru, Boru, Kraljevu, Kladovu…

Izvor: B92

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |