0

Bojan Marković dobitnik nagrade Mladi Dis

ČAČAK, 21. maja 2013. (Beta) – Nagradu “Mladi Dis 2013” za prvu zbirku neobjavljenih pesama dobio je Bojan Mrković iz Užica, a najbolji esej je rad doktorantkinje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Maje Savić, izjavila je u utorak direktorka Gradske bibiloteke u Čačku Danica Otašević.

Konkurs za godišnju nagradu “Mladi Dis” raspisuje Gradska biblioteka u Čačku, u okviru pesničke manifestacije “Disovo proleće” koju ta biblioteka organizuje u čast poezije Vladislava Petkovića – Disa.

Danica Otašević je na konferenciji za novinare rekla da je na ovogodišnji konkurs za najbolju zbirku pesama stiglo 26 rukopisa pod šifrom.

Ona je kazala da broj rukopisa svake godine opada što je, po oceni žirija, posledica ekspanzije upotrebe interneta koji nudi neograničenu mogućnost objavljivanja, dok izostaje znanje o potrebi recenzije, kritike i institucionalizovanog izdavaštva.

Na konkursu za najbolji esej o Disu ove godine je stiglo 17 radova, a žiri je prvu nagradu od 15.000 dinara dodelio Maji Savić za esej “Nesmirenost jedne egzistencije: Utopljene duše Vladislava Petkovića Disa”.

Druga nagrada (12.000 dinara) dodeljena je Milici Vučković iz Niša za esej “Motiv preegzistencijalne tame i tišine u Disovom osećanju sveta”, a treću nagradu u iznosu od 10.000 dinara dobila je Marija Sloboda iz Beograda za esej “Sećam li se ičeg više? (Praslike i problem zaborava u poeziji Vladislava Petkovića Disa sa motivom mrtve drage)”.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 30. maja ispred Disovog spomenika u Čačku. Rukopis Bojana Markovića Gradska biblioteka će štampati u ediciji “Tokovi”.

Izvor: Beta

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |