0

Milanu Đorđeviću „Desanka Maksimović”

Dvojezično izdanje zbirke „Tražim pomilovanje“ D. MaksimovićŽiri za dodelu nagrade „Desanka Maksimović”, u sastavu: Gojko Božović, Dejan Ilić, Predrag Petrović, Danica Vukićević i Radmila Lazić (predsednica), doneo je odluku da se nagrada „Desanka Maksimović” za 2013. godinu dodeli pesniku Milanu Đorđeviću (1954), za celokupno pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji, za živu, dinamičnu pesničku prisutnost na srpskoj pesničkoj sceni već više od trideset godina, za vitalizaciju pesmotvornog jezika i oživotvorenje zapostavljene pesničke forme kakva je pesma u prozi.

Posebnost pevanja Milana Đorđevića, kaže se u obrazloženju žirija, ogleda se u čulnom, gotovo telesnom doživljaju sveta: „Reči pišem telom a ne crnim i plavim slovima/Pesme pišem telom a ne dalekim i hladnim rečima” („Hodanje”) i retkoj vizuelnoj, koloristički raznolikoj fascinaciji prirodom kao izvorištem života i lepote: „Kao seljak, ne razumem ono što ne vidim, ili što ne dodirujem ogrubelim dlanom”,kaže pesnik u pesmi „Kratkovidost”. Poezija Milana Đorđevića se tiče konkretnih aspekata čovekovog bivstvovanja i njegovih osnovnih vrednosti: života i smrti, ljubavi, prijateljstva, usamljenosti, stvaralaštva, prirode, gradskog života… Negujući moderan pesnički izraz, često se služeći ironijom i sarkazmom, pesnik demaskira pojavni svet oko sebe dajući šansu čoveku, i humanijim i istinitijim vrednostima njegovog življenja.

Afirmacija sveta i života: „Ovaj svet je meni kao gladnoj lutalici pregršt kupina u šumi” („Crveno grumenje”) u njegovoj poeziji progovara kroz epifanijske doživljaje ženskog tela ili prirode i predstavlja prave poetske obrede zaboravljene lepote retke u današnjem srpskom pesništvu. U njegovoj poeziji estetika i etika su nerazdvojivo povezane – tvoreći poeziju visoke moralne vertikale, zato njegovu poeziju možemo nazvati poezijom očovečenja u čemu nalazimo bliskost sa poezijom Desanke Maksimović.

O spomenici „Desanka Maksimović (1993–2013)”, govorio je Slobodan Ž. Marković, a zbornik radova „Poezija Duška Novakovića”, predstavila je Ana Ćosić Vukić. Predstavljena je i knjiga „Tufne” Vladimira Kopicla (1949), prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Desanka Maksimović”. Zbornik radova i knjigu izabranih pesama Vladimira Kopicla priredila je Mirjana Stanišić.
Izvor: Politika

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |