0

Tribina Razotkrivanje s Rawijem Hageom

rawi hage-Gost tribine “Razotkrivanje” u utorak 28. 5. 2013. je Rawi Hage. Tribina će se održati u Medijateci Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb u 19 sati. Razgovor s autorom uz simultani prijevod s engleskog vodi Seid Serdarević.

Rawi Hage rođen je u Bejrutu u Libanonu, gdje je proživio devet godina građanskog rata. Godine 1992. iselio se u Ka­nadu, gdje je studirao fotografiju. Nagrađivani je književnik, likovni umjetnik, kustos i politički komentator. Objavljivao je tekstove u časopisima Maclean’s, Fuse, Mizna, Jouvert, The Toronto Review, Montreal Serai i Al-Jadid. Likovne je radove izlagao u galerijama i muzejima diljem svijeta. Prvi Hageov roman De Nirova igra nominiran je za dvije prestižne kanadske književne nagrade Giller i Governor-General. Godine 2008. osvojio je IMPAC Dublin Litearary Award za roman De Nirova igra. Drugi roman Žohar objavljen 2008. bio je u užem izboru za više važnih kanadskih nagrada a osvojio je nagradu Huge MacLennan za najbolji roman. Novi roman Karneval objavljen je u jesen 2012. Djela su mu prevedena na dvadeset i devet jezika.

Žohar, iznimno poetičan roman IMPAC-om nagrađenog Rawija Hagea, s mnogo gorkoga humora i briljantnih slika opisuje dramatičan i turbulentan život mladih imigranata na Zapadu u novom tisućljeću.

Neimenovani glavni junak romana napustio je ratom opustošenu bliskoistočnu zemlju i utočište pronašao u hladnome kanadskom gradu. On je izbjeglica, stranac koji pokušava pronaći smisao života u stranoj zemlji. Ali sa sobom je donio velike tajne – obiteljsku tragediju koju nije spriječio i mladost protkanu preživljavanjem u ratu. I dok luta snijegom zametenim ulicama, ulazi u imigrantske kafiće i odlazi na psihoterapiju, zaljubljuje se u prekrasnu djevojku Shoreh, također izbjeglicu s Istoka, te shvaća da mora postati netko drugi, postati onakvim kakvim se u prošlom životu nije usudio biti…

De Nirova igra fascinantna je priča o dvojici prijatelja koja odrastaju u ratom zahvaćenom Libanonu, u podijeljenom Bejrutu, gdje svaki od njih bira svoju sudbinu. Pripovjedač Bassam pokušava se snaći u ratnom kaosu te na bilo koji način sakupiti dovoljno novca da pobjegne na Zapad, a njegov najbolji prijatelj George odluči pridružiti se kršćanskoj miliciji i postati onaj tko odlučuje o životu i smrti. De Nirova igra je roman o prijateljstvu, ratu, ljubavi, smrti i bijegu te ujedno jedna od najpotresnijih, najdramatičnijih i najpoetičnijih knjiga objavljenih u posljednjih nekoliko godina.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |