0

Švedska akademija na Twitteru špekulira o novom nobelovcu

nobel priceAutor: Gordan Duhaček  Izvor:  tportal.hr
Švedska akademija, koja odlučuje o dobitniku Nobelove nagrade za književnost, izazvala je jednom svojom porukom na Twitteru dosta špekulacija o tome tko će biti ovogodišnji laureat, bez obzira što do proglašenja ima još više od pet mjeseci.
Dovoljno je bilo objaviti sljedeće na Twitteru: ‘5 candidates have been selected for 2013 #NobelPrize in #Literature according to Permanent Secretary of the Swedish Academy.’ Ukratko, Švedska je akademija objavila kako je pet kandidata ušlo u uži izbor za književnog Nobela ove godine, čije se ime tradicionalno objavljuje u listopadu u Stockholmu, a rezultat toga su nezaustavljive spekulacije o tome kojih se pet autora i autorica našlo u finalu.

Vrijedi podsjetiti da je 195 književnika u ožujku bilo predloženo za Nobelovu nagradu za književnost, od toga njih 48 prvi put. Akademija će pet finalista potvrditi na sastanku 30. svibnja, no njihova će imena u javnosti biti objavljena tek za pola godine.

Toliko se u vrijeme interneta ne može čekati, pa se već krenulo s predviđanjem kako bi nagradu mogao dobiti nigerijski književnik Chinua Achebe, koji je doduše nedavno preminuo, pa bi Nobel njemu bio i prvi posthumni u književnoj kategoriji. Achebea se godinama spominjalo kao potencijalnog nobelovca, posebice zbog hvaljenog romana ‘Sve se raspada’, te neki očekuju da će ga Švedska akademija nagraditi ove godine, kako bi umirila svoju lošu savjest. Napominje se i da bi ove godine laureat mogao doći iz Afrike, pa se u tom kontekstu spominje i ugledni autor Ayi Kwei Armah.

Ostala imena koja se spominju uključuju američkog velikana Philipa Rotha, koji je nedavno objavio da prestaje pisati, te njegova kolegu Dona DeLilla. Mnogi pak smatraju da će ove godine Nobela za književnost dobiti japanski pisac Haruki Murakami.

U svakom slučaju, slijedi ljeto čitanja tijekom kojega će članovi Švedske akademije imati priliku detaljno se upoznati s djelima pet finalista, a jednog od njih će nagraditi Nobelovom nagradom za književnost, koju je prošle godine dobio kineski pisac Mo Yan.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |