0

Bosanskohercegovački autori među nagrađenima na konkursu Nadži Naman u Libanonu

lidija-grgic
U Libanonu su proglašene književne nagrade Nadži Naman za 2013. godinu. Od 1362 autora iz 56 zemalja, nagrađeno je njih 54, među kojima je i dvoje književnika iz Bosne i Hercegovine – Lidija Pavlović-Grgić (nagrađena za izraženu kreativnost u poeziji) i Ekrem Macić (nagrađen za izraženu kreativnost u satiri).
Ekrem Macić (1966., Konjic) je autor jedanaest knjiga i do sada su mu aforizmi prevođeni na engleski, francuski, talijanski, španjolski, poljski, bugarski, rumunjski i makedonski jezik, a Lidija Pavlović-Grgić (1976., Konjic) objavila je dvije knjige, a pjesme i priče prevođene su joj na engleski, njemački, talijanski, armenski, slovenski i makedonski.
Iz okruženja su priznanja dobili Veljko Rajković iz Podgorice, Vesna Denčić iz Beograda, Miroslav Kirin iz Siska i Ilija Marković iz Novog Sada. Ostali dobitnici priznanja su iz: Rumunjske, Libanona, Maroka, Egipta, Alžira, Kine, Iraka, Francuske, Turske, Sirije, Albanije, Jordana, SAD-a, Južnoafričke Republike, Singapura, Norveške, Belgije, Češke, Njemačke, Meksika, Australije, Palestine i Bugarske.
Književna nagrada Nadži Naman ustanovljena je 2002. godine i dodjeljuje se za književno stvaralaštvo koje svojim sadržajem i stilom ispunjava visoke estetske kriterije i doprinosi razvijanju osnovnih ljudskih vrijednosti. U srpnju će biti objavljen Godišnji zbornik s izborom iz stvaralaštva nagrađenih autora na engleskom, francuskom i arapskom jeziku.
Nagradu je utemeljio poznati zakladnik i mecena Naji Naaman koji je osnovao nekoliko međunarodnih dobrotvornih udruga i promiče međunarodnu kulturnu suradnju, trudeći se da globalizira darivanje kulture.
Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |