0

Protest zbog rezultata Konkursa ministarstva kulture

NKSSBEOGRAD – Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKS S) protestovala je povodom rezultata Konkursa ministarstva kulture za sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u 2013. godini ocenivši da oni “predstavljaju još jedan u nizu pokazatelja pogubne kulturne politike koja preti da ukine savremeno stvaralaštvo, a posebno vaninstitucionalnu kulturnu i umetničku produkciju”.

“Rezultati Konkursa, na koje smo čekali više od pola godine (završen 27. novembra 2012), ukazuju na drastično marginalizovanje savremenog stvaralaštva koje je ‘na sopstveni pogon’ i koje nije protežirano bilo kakvim političkim kanalima. Na taj zaključak upućuje kako odbijanje velikog broja projekata naših članica, tako i mizerni iznosi koji su odobreni organizacijama čiji su projekti podržani”, navodi se u saopštenju NKS S.

Ministarstvo kulture i informisanja pokazuje time i nedostatak svesti o zakonskoj dužnosti da obezbedi uslove za ostvarivanje opšteg interesa u kulturi kojem presudno doprinosi upravo nezavisna kulturna scena.

Skrećemo pažnju i nadležnima i javnosti da se savremeno stvaralaštvo, pogotovo nezavisno, koje predstavlja najreprezentativnije domete kojima se Srbija pojavljuje na međunarodnoj sceni, nalazi u najtežoj situaciji u poslednjih 20 godina. Kako je kultura nosilac društvene memorije i identiteta, njeno svesno potiskivanje može da znači samo jedno – da
Ministarstvo kulture, kao nosilac kulturne politike, radi upravo na brisanju identiteta savremenog srpskog društva, a time i buduće kulturne baštine koje neće biti ako ne bude savremenog kulturnog stvaralaštva, zaključuje NKS S.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije objavilo je nedavno rezultate Konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u 2013. godini, na kojem je za različite oblasti predviđeno ukupno oko 176,7 miliona dinara (oko 1,5 miliona evra).

izvor: TANJUG

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |