0

Nikada ne znaš koliko je dovoljno dok ne znaš koliko je previše

Zbog toga se nije redovito školovao, bio je samouk. U 14. godini počeo je učiti tada vrlo raširen zanat gravera u jednoj graverskoj školi u Londonu, razvivši tako svoju urođenu slikarsku darovitost i imaginativnost koja, osim mističnih poriva, stoji u podlozi njegovih pjesničkih vizija od kojih su gotovo sve njegovom rukom dobile i svoj vizualni prikaz. Likovno se obrazovao kopirajući Michelangela, Rafaela i Dürera i crtajući detalje arhitekture i plastike u Westminsterskoj opatiji, a književnu kulturu je stekao čitajući i imitirajući engleske renesansne pjesnike i suvremene “predromantike”.

Citati

“Put pretjerivanja vodi u palaču mudrosti.”

“Nikada ne znaš koliko je dovoljno dok ne znaš koliko je previše.”

“Istina rečena s lošom namjerom gora je od svake laži.”

 

“Budi svagda pripremljen da kažeš što misliš i podao čovjek će te se kloniti.”

Jedina Blakeova kod izdavača objavljena zbirka pjesama Pjesničke skice izišla je 1783. godine. Sve ostale svoje knjige Blake je sam ilustrirao i objavio u vlastitoj nakladi u vrlo malom broju primjeraka. Pjesme nevinosti pojavile su se 1789. Slijedi zatim niz tzv. proročkih knjiga: Knjiga o Teli, Vjenčanje Neba i Pakla, Francuska revolucija, Amerika (1793.), Vizije kćeri.

Vizionar William Blake u osnovi je buntovnik i revolucionar-mistik koji u vrijeme dominacije klasicističkog racionalizma svojim pogledima, ali i svojim pjesničko-likovnim izrazom otvara prozor novom dobu, dobu romantizma, te preko njega i njegovih suvremenih nam neoinačica ulazi i u ovo naše, za gotovo sva blakeovska pitanja podjednako zainteresirano vrijeme, koje u mnogim Blakeovim krilaticama i izrekama može prepoznati i svoje teze i grafite, pogotovo u onim vizionarski intuitivno okupljenim oko postavke da je “svaka živa stvar sveta”.
Blake je umro 12. kolovoza 1827. godine u Londonu. Neshvaćen u svom vremenu on nam svojim djelom i danas nudi množinu trajno važećih pitanja i odgovora kao ključ za shvaćanje ovoga našeg stoljeća, i njegova kraja.

28.studenog 2011.

izvor: Bljesak.info

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |