0

Užička književna Republika

„Užice – Književni Eldorado. Mjesto u kome je sve dvosmjerno“, Lamija Begagić: Jednosmjerno, Fabrika knjiga, 2010, str. 97

Festival se organizuje od 2006. godine u Užičkoj gimnaziji u kojoj se polovinom svakog aprila okupljaju pisci sa prostora bivše Jugoslavije. Oni ulaze u učionice na redovne časove književnosti, a uveče se organizuju javna čitanja. Pripremu festivala i kompletnog promo materijala realizuju učenici Užičke gimnazije.

Nastup Mikija Trifunova otvoriće ovogodišnji festival u ponedeljak 23. aprila. U utorak veče čitaće Dragana Mladenović, Almir Imširević i Teaktar Kreveljko Fulajić, u sredu Ljiljana Dirjan i Vojo Šindolić, a festival će biti zatvoren čitanjima Predraga Lucića, Ivana Čolovića i Dubravke Stojanović. Sva večernja čitanja se organizuju na maloj sceni Narodnog pozorišta u Užicu i počinju u 20 h.

Osim čitanja, i ove godine gimnazijalci iz Užica će imati prilike da čuju dosta interesantnih predavanja. Recimo, neka od njih su predavanja Voja Šindolića o bitnicima, Ivana Čolovića o navijačima i navijanju, Predraga Lucića o Servantesu ili Dejana Ilića o romanima Vojislava Despotova.

Što se tiče pratećeg programa, osim muzičko-poetskog performansa Svjedok, u četvrtak 26. aprila u parku pored Gimnazije biće otvorena klupa posvećena pesniku i esejisti Miodragu Miši Stanisavljeviću, nekadašnjem đaku Užičke gimnazije i autoru čije izuzetno delo može ostati zaboravljeno, ukoliko mi ne pokažemo spremnost da se bavimo onim što je Miša pisao. Takođe, tokom festivala će biti na jedan interesantan način biti obeležno delo Milana Milišića, ali o tome više u sledećim javljanjima.

Kompletan i detaljan raspored aktivnosti na festivalu možete videti ovde, a biografije, fotografije i odlomke iz dela ovogodišnjih gostiju ovde.

Izvor: e-novine

 

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |