0

Vladi Kudiću književna nagrada Stjepana Džalte

Književna nagrada Stjepan Džalto za 2012. godinu pripada priči Snaga riči pristigloj pod šifrom Mlin na Rami – V.N., autora Vlade Kudića iz Prozora – Rame.

Obrazloženje

U priču Snaga riči usredišten je lik Marka Mlinara iz ramskoga ozemlja i kroz njegovo ponašanje može se prihvatiti pripovjedačev dvojac. S umjetničkom reaktualizacijom prošlosti i paralelizmom svijesti/podsvijesti načinjen je jedinstven i uvjerljiv svijet. Autor bogatom slikovnošću i preciznošću standardnoga i govora u narječnoj ikavici – oblikuje malu  kompozicija potvornosti koju raskrinkava smještajući radnju i osnaženost riječi u Drugi svjetski rat ali i situacije iz dolazećega vremena. Prikladno su uvedene i ironične dionice, odgode u odluci dvojice nosivih aktera te citatologija oslonjena na narodnosno usmeno blago.

Kroz pripovjedne i dijaloške rečenice stvorene su privlačne mimikrije s brašnom koje je alegorija života ali i prikrivenost ispod koje se nalazi povijesni smisao i ispravan, objektivan stav o životnoj snalažljivosti u općemu rasulu. Obogaćen leksik iz zastarjelica, kao sintagma „glavu stupčio“, ili morfološke, preinake poput „vriskinje“ ili „tivuzar“,  upotpunjuje razvedeni jezik domišljena pričanjem i prepričavanja. Prisutni su i natauralistički prizori o srdobolji, pri čemu se o tomu čita simbolična vrijednost, ali i antropološka slika zajednice kojoj se namiče dvojba opstanka.

Pri pozadini priče su i namisli o narodu i narodima, njihovim razlikama i zovom za slobodom. Mukotrpno poniranje u ispravno postupanje je način otkrivanja tajni što je i svojstvo ukletosti nad unaprijed zadanim granicama dozvoljenoga življenja. Kliktaj riječi i neodložna moć u njezinoj srčici ostaju pri  elementarno izgovorenome, u prenosivosti ključne izraznosti u kojoj se stječe otkrivanje zaobiđena a iznimno uprisutnjena doba.

 

 

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |