0

Dvosmerna kulturna saradnja

Osim Arsenijevića, koji je govorio ispred književnog festivala Krokodil, na promociji su učestvovali i Tea Tulić, prva stipendistkinja programa, zatim Ksenija Samardžija, ispred Kuće legata, Jovan Jovanović, predstavnik Grada Beograda i Sonja Konakov, ispred Erste banke.

„Smisao cele stvari je dvosmeran. Sa jedne strane, za recimo godinu dana, ako je reč o jednomesečnim programima, dvanaest pisaca boravi u gradu poput Beograda i ima priliku da se istinski upozna sa dinamikom tog grada i da ga eventualno uključi u svoja autorska razmišljanja. A sa druge strane, ljudi iz Beograda mogu na podroban način da upoznaju evropske ili, kao u našem slučaju, pisce iz regiona“, objasnio je Arsenijević koncept rezidencijalnog programa.

Tea Tulić, spisateljica iz Rijeke, tokom oktobra boravi u stanu u kome ima priliku da se posveti svom radu. „Radim na materijalu za svoju drugu knjigu, ali sam se malo odmakla od toga ovih dana jer sam poželjela da pišem zapise iz ovog grada“, rekla je autorka, koja će tokom svog boravka u Beogradu voditi blog koji se može čitati na sajtu programa. Takođe, jedan od ciljeva programa je i da autori iz regiona uspostave kontakte sa beogradskim izdavačima. Tako će Tea Tulić na predstojećem Sajmu knjiga promovisati srpsko izdanje svoje knjige „Kosa posvuda“, koju će izdati Lom.

Za sada su autori smešteni u jednom stanu na Novom Beogradu, ali postoji načelni dogovor da će u budućnosti moći da borave u Legatu Veljka Petrovića, kako je potvrdila Ksenija Samardžija iz Kuće legata.

Poznati su i novembarski odnosno decembarski gosti Krokodilovog rezidencijalnog programa. Do kraja godine u Beogradu će gostovati Faruk Šehić, ovogodišnji dobitnik nagrade „Meša Selimović“ i Daša Drndić, poznata hrvatska spisateljica.

Autor: B. Marjanović

 

izvor:danas.rs

 

 

 

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |