0

U Sarajevu promoviran roman "Sjeme smrti" Dževada Karahasana

Autor je rekao da se koleba da li da trilogiji da zajednički naslov, te da će ukoliko se odluči za to, on vjerovatno biti “Što pepeo priča”. Istakao je da je Hajam izrazito savremen junak, prvenstveno po tome što je znao i uspio biti veliki skeptik.

– On je stekao sva znanja koja su se u njegovo vrijeme mogla steći, da bi se na kraju uvjerio koliko malo zna. Rekao bih da je Hajam orijentalni Faust, kazao je Karahasan.

Dodao je da današnji čovjek, kojem je brza razmjena informacija postala svakodnevna nužnost, ima sve manje vremena za život, te da nema prava ni mogućnosti za skepsu, a da je Hajam bio čovjek koji se pitao i koji je sve oko sebe ispitivao.

Govoreći o trilogiji, Karahasan je rekao da je prvi dio, “Sjeme smrti”, relativno kratak i da on “dovodi” Hajama do zrelosti, koja se obrađuje u drugom dijelu, dok se treći dio bavi starim i bolesnim Hajamom i njegovom smrću.

Urednica ovog romana Emina Kmenarević naglasila je da bi potpisala da doživotno bude urednica Karahasonovih romana, jer to nije samo puko oblikovanje teksta već i otkrivanje dubljih slojeva svega što jedan autor poput njega može ponuditi.

Izdavač romana je IK “Connectum”.

 

(FENA)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |