0

Kiklop za životno djelo Mirku Kovaču

Nagrada za životno djelo koja je utemeljena 2009. godine, dodjeljuje se na osnovu odluke Upravnog odbora Kiklopa temeljem prispjelih nominacija. Prvi dobitnik ove nagrade je Aleksandar Flaker (2009.), a slijede ga Slavko Goldstein (2010.) i Predrag Matvejević (2011.).
Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop odlučio je Kiklop 2012. za životno djelo dodijeliti Mirku Kovaču.

Obrazloženje:
Mirko Kovač jedan je od najistaknutijih, najprevođenijih i najsvestranijih suvremenih pisaca, koji od 1991. živi i radi u Hrvatskoj. Njegovi romani i novele, stilski dorađeni i tematski provokativni, od prvoga romana Gubilište, objavljenog 1962., kontinuirano privlače pozornost kritike i publike, ali su često bili i na meti ideoloških kritika. Osim kao romanopisac, novelist i esejist, Kovač je poznat i kao scenarist više hrvatskih filmova, primjerice Lisica Krste Papića te Muka po Mati, Okupacije u 26 slika i Večernjih zvona Lordana Zafranovića. Kovačev pak dramski rad obuhvaća niz radijskih i televizijskih drama te kazališnih komada.

Kovačeva djela prevođena su na albanski, češki, engleski, francuski, mađarski, nizozemski, njemački, poljski, rumunjski, slovački, švedski i talijanski jezik. Mirko Kovač dobio je niz nagrada – Herderovu nagradu, godišnju Nagradu Vladimir Nazor za 2007, nagrade August Šenoa i Meša Selimović.

Kovačevo cjelokupno djelo, ponajprije romani, polazeći od lokalnih tema, redovito dosežu univerzalno značenje, a sam je Kovač, poetičkom podlogom opusa te vlastitim, moralno i književno uvjetovanim izborom nezanemariv dio hrvatske kulture.

Držimo stoga nesumnjivim da Mirko Kovač svojim sveukupnim književnim radom zaslužuje biti dobitnikom Kiklopa za životno djelo.

***

Kiklop 2012. dodjeljuje se za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza 2012. godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji.

Autorica statute Kiklopa od prošle je godine poznata pulska keramičarka Marina Orlić. Svaka skulptura – nagrada koja se dodjeljuje u 12 kategorija, različita je, svojevrsni original, jer je oblikovana bez kalupa, rukom umjetnice. Ovogodišnji dobitnici Kiklopa prepoznat će statuu koja se prvi put dodjeljivala prošle godine, no Marina Orlić krenula je dalje u svome radu i ove godine oblikovala skulpture koje su nova varijanta prošlogodišnjih. Tako će biti i svake sljedeće godine. Posebna skulptura dodjeljuje se dobitniku nagrade za životno djelo koja se i oblikovno i veličinom razlikuje od statua namijenjenih dobitnicima u 12 kategorija.

26.10.2012.
Izvor: Booksa.hr

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |