0

„Uliks“ prvi put izveden na sceni u Dablinu

 

Tokom mnogih godina nakon objavljivanja „Uliks“ je bio zabranjen u piščevoj domovini, Irskoj, zbog izazovnih scena koje su po oceni cenzure vređale javni moral, kao što su na primer Blumova poseta bordelu „Circeja“ ili suviše slobodni monolozi žene glavnog junaka, Moli Blum.

 

 

Godine 1994. irski pisac Dermot Boldžer (Dremot Bolger) pokušao je da Uliksa adaptira za scenu, ali je predstava izvedena samo jednom i to u SAD, podseća agencija Frans pres (Agence France–Presse), ali u Dablinu nije mogla biti izvedena zbog zakona o zaštiti autorskih prava.

 

Prošle godine umetnički rukovodilac pozorišta „Tron Theatre“ u Glazgovu zainteresovao se za Boldžerovu dramatizaciju i dobivši saglasnost autora postavio predstavu po Uliksu. U predstavi učestvuje osam glumaca, koji tumače čak 80 uloga, različitih likova koji se tokom predstave  pojavljuju na pozornici. Upravo tog škotskog Uliksa iz Glazgova sada izvode u Dablinu od 6. do 10. novembra kao Project Arts Centre, a cena ulaznica se kreće od 12 do 20 evra.

 

Inače, predstave po Uliksu igrane su na sceni mnogih pozorišta po celom svetu. U nekim je dramatizovana samo jedna glava iz romana, u drugim svega nekoliko fragmenata iz dela koje su oblikovane kao scenske celine i tako u većoj ili manjoj meri prikazivale završenu priču.

 

U Moskvi je još uvek na repertoaru u Majstorskoj radionici nedavno preminulog Pjotra Fomenka predstava „Uliks“ koja traje 5 sati i 50 minuta, a za ulogu Moli Blum poznata glumica Polina Kutepova dobila je 2010. najviše pozorišno priznanje u Rusiji – „Zlatnu masku“.

 

Branko Rakočević

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |