0

„Mediči“ dobili Emanuel Pirejer i Avram B. Jošua

Ceo jedan kolektiv likova defiluje na stranicama ovog zaista očaravajućeg dela, od kojih je svaki u potrazi za svojom slobodom. Ne meša se u ovom romanu samo realnost s maštom, nego se prepliću istorija i prepiska sms porukama, slengom, recitativima rep-izvođača.

“Došla sam do proze preko poezije i otuda se ne plašim da izmišljam nove forme “, izjavila je laureatkinja nagrade „Mediči 2012“. Književna kritika je uočila vezivno tkivo kojim se u predstavi autora „tračak svesti i evropska stvarnost prepliću sa fikcijom“, što može da iznenadi čiaoce navikle na tradicionalne narative. Na stranicama romana su pomešani izvodi iz novinskih članaka, tesktualne poruke, mejlovi, pozajmice od drugih pisaca (Foknera, Emauela Bovea), istrgnuti pasaži iz razgovora, refreni popularnih pesama. Stoga neki smatraju da dodeljivanje značajne književne nagrade jednom ovako stuktuiranom romanu može biti pomalo i rizično. U svakom slučaju, hrabrost je žirija da se nagradi delo koje je toliko udaljeno od klasičnih kanona.

„Vrlo dugo sam pisala ovu knjigu, pet godina, kako bih sačinila svoje viđenje čarolije. To me je primoravalo da izmišljam situacije, likove i mnoge obrte“, izjavila je laureatakinja koja je inače stalno nastanjena u Lionu.

Izraelski pisac Avram B. Jošua je dobio „Mediči” za inostrani roman

Nagradu  „Mediči” za inostrani roman (Medicis etranger) dobio je jedan od najpoznatijih  izraelskih pisaca, Avram B. Jošua (Avraham B. Yehoshua) za „Retrospektivu“, melanholično delo o misterijama umetničkog stvaranja, kako je istaknuto je u obrazloženju žirija. Rođen 1936. godine u Jerusalimu u sefardskoj porodici, Jošua je poznat po svojoj posvećenosti miru, a pre svega kao pobornik mirnog rešenja izraelsko-palestninskog sukoba.

Učesnik je mnogih mirovnih kampova zajedno sa Amosom Ozom i Davidom Grosmanom (dobitnikom nagrade „Mediči” za 2011.god.). Autor je romana „Ljubavnik“ i „Gospodin Mani“, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada. Dela su mu prevedena na više od 30 jezika.

Branko Rakočević

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |