0

UMEBRTO EKO I HARUKI MURAKAMI PREDLOŽENI ZA KNJIŽEVNU NAGARDU IMPAC

Nagrada, čiji su predlagači bibiloteke iz celog sveta, dodeljuje se za književna dela napisana na engleskom jeziku, ali u konkurenciju mogući i prevodi. Na ovaj način se omogućava  sačinjavanje  šireg izbora kandidata koji čine svi autori čija su dela zapažena tokom jedne godine.

Ovog puta među 154 kandidata za IMPAC nominovani su i Džuijan Barns (Julian Barnes) čiji je roman “Predosećanje kraja” (The Seanse of Ending) dobio Bukera za 2011. godine, zatim i Mišel Uelbek, nagrađen Gonkurovom nagradom za roman “Karta i teritorija”. Među nominovanim za ovu godinu su i svetski bestseleri : “Praško proleće“ Umberta Eka, “1Q84” Haruki Murakamija, zatim “11/22/63“ Stivena Kinga. Na nagradu takođe pretenduju i Džefri Evgenides, Endru Miler, Grem Svift, Ingo Šulce, Žan Ešnoz. Ukupno 154 dela od kojih su 42 prevdena sa 19 jezika. Iako za bilioteke –  predlagače važi  pravilo da ne predlažu pisce iz svoje zemlje, svoje  “književne grane listove” su  nominovale Indija , Hrvatska i Gruzija.

Prošle godine laureat nagrade IMPAC bio je Džon Makgregor( Jon MacGregor )  koga je predložila Sveruska  državna biblioteka  inostarne literature “M.I. Rudomino” iz Moksve, čiji su favoriti za ovu godinu:  Alan Holingherst iz Velike Britanije, Dermot  Hili ( Irska )  i Son, pesnik i prozni pisac sa Islanada.

BrankoRakočević

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |