0

Forum za kreativne umove – poziv

Je li promjena klime kao tema relevantna za umjetnost? Ili je to debata prije svega zaštitnika klime i političara? Sve više eksperata iz najrazličitijih područja uvjereni su da će promjena klime u doglednoj budućnosti širom svijeta iz temelja promijeniti naša društva: ‘Svijet proživljava ne samo povijesnu gospodarsku krizu, pred njim je također i najdramatičnije zatopljenje u zadnjih tri milijuna godina. Možda ovo zvuči bombastično ili alarmistički, ali Velika transformacija koja svijetu predstoji u svojoj dubini i širini ravna je povijesnim vremenskim razdobljima kao što su prijelazi u agrarno i industrijsko društvo’, tvrde politolog Claus Leggewie i socijalni psiholog Harald Welzer u svojoj upravo objavljenoj knjizi ‘Kraj svijeta kakvog smo poznavali’.

Ovo se odnosi na industrijske preokrete i promjene – mnogi ponajprije govore o predstojećoj trećoj (ili, ovisno o načinu brojenja, četvrtoj) industrijskoj revoluciji. Ona će imati dalekosežne i teške posljedice također i za budućnost naših kultura. Dok su aktivisti za okoliš s različitih područja, prirodoznanstvenici, politolozi, kulturolozi, medicinari, planeri prometa ili inženjeri u međuvremenu započeli intenzivno razmišljati o preustroju našeg društva, većina umjetnika još je suzdržana u pogledu ove teme. Ali ako umjetnost ističe i naglašava da je ona, s jedne strane, seizmograf društvenog razvoja i, s druge strane, također i jedan od njegovih kreativnih pogonskih motora, onda je njezino sudjelovanje u sveopćoj društvenoj diskusiji od velikog značenja.

Goethe-Institut Kroatien poziva stoga na Forum u kojem će umjetnici i kreativci iz različitih područja zajedno promišljati, što bi ‘velika transformacija’ mogla značiti za budućnost društava ove Zemlje – ovdje polazeći od regije jugoistočne Europe. Najprije će se kroz tri dana debatirati i raditi s međunarodnim partnerima. Debate, argumenti, vizije, skice, fotografije i sve ostalo što tih dana nastane bit će potom dokumentirano u jednom novinskom magazinu.

O tijeku i rezultatima Foruma ovisi mogućnost njegova održavanja i u drugim zemljama. Konačni cilj je nastanak programa koji u nastavcima podupire razvoje projekata i njihovu prezentaciju. Goethe-Institut Kroatien preuzima putne troškove, noćenje i obroke na licu mjesta. Mjesto održavanja i partner je Art radionica Lazareti u Dubrovniku.

Elementi Foruma:

1.Uvodi
– o prognozama promjene klime, njezine globalne i lokalne posljedice te uzajamno djelovanje pojava izazvanih specifično klimatskim promjenama i drugih fenomena, kao što su ‘Peak Oil’ ili (dosad već postojeća) migracija
– filozofski aspekt zaštite okoliša u promjeni klime

2. Diskusije
– o društvenim modelima budućnosti, promjena svakodnevice
– s umjetnicima koji se bave promjenom klime; o motivaciji i umjetničkom polazištu; također i o umjetničko-kreativnom radu s mladima o ovoj temi
– s arhitektima, koji se bave aspektima relevantnim za klimu, o njihovim vizijama arhitekture i planiranja gradova u budućnosti
 
3. Kreativni prostori
– koji daju vremena za razmišljanje, fantaziranje, oblikovanje, formuliranje, planiranje i debatiranje

Ciljna grupa su mlađi umjetnici i kulturni stvaraoci svih područja (likovne umjetnosti, arhitekture, kazališta, literature, dizajna, fotografije i videa).

U prijavi za sudjelovanje treba navesti osobne podatke, podatke o izobrazbi i dosadašnjim radovima te priložiti kratko obrazloženje o motivaciji sudjelovanja (ca. 500 do 700 znakova).

Prijavu treba poslati na adresu: prog@zagreb.goethe.org ili
Goethe-Institut Kroatien, Programski odjel
Ulica grada Vukovara 64
10 000 Zagreb

Obavijest o sudjelovanju: do 17. svibnja 2010.

Objavljeno u: Konkursi

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |