0

Konkurs na facebooku

Pozivaju se svi autore koji su članovi grupe da se uključe na takmičenje
– Autori trebaju poslati do tri pjesme ili prozna rada na E-mail adresu Kluba umjetnosti, koju je naša Tanja napravila samo za našu grupu. U vašem mail MORATE naznačiti da ste vi autor djela i da nam dozvoljavate ga objaviti na grupi i, u slučaju da ste izabrani u zbirku, da nam dozvoljavate isto objaviti u zbirci.
– Adresa glasi: klubumjetnika@hotmail.se
(Molim vas da naznačite u naslovu vašeg maila: Takmičenje. Tako možemo lakše sortirati mailove.) Ovu mail adresu koristite i za pitanja u vezi takmičenja, ali molim vas, pročitajte moj cijeli tekst da ne bismo ponavljali već iznešeno.
– Pozivam sve autore koji još nisu članovi grupe da se uključe u grupu i pridruže se takmičenju.
– Članovi, koji poznaju autore koji nisu još članovi ove grupe, mogu iste pozvati u našu grupu i obavijestiti ih o takmičenju.
– Sudjelovati mogu svi autori, bez obzira na starosnu dob. Jedini uslov jeste da potiču iz jedne od zemalja ex Yu republika ili pokrajina ili pišu jednim od tih jezika
– Autori koji pišu i ćirilicom neka pošalju radove i na ćirilici i na latinici (nije uslov, ali bismo rado imali oba pisma u zbirci).
– Autori koji pišu makedonskim, albanskim ili slovenskim jezikom neka pošalju radove na svom jeziku s prijevodom na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.
– Autori bi trebali poslati pored svojih radova, zemlju u kojoj trenutno borave, a ako se nalaze izvan domovine, da navedu onda obje zemlje. Poslati mailom i kraću biografiju, koja neće biti objavljena na grupi. Podaci o autorima koji će biti izabrani za zbirku, bit će objavljeni samo u zbirci.
– Pozivam slikare da nam se jave. Izabrali bismo nekoliko likovnih umjetnika, može i fotografa, čije radove bismo uklopili u zbirku. Nećemo moći mnogo slika staviti jer su mi financije ograničene. No, želja mi je da naša zbirka bude uljepšana slikarstvom.
– Za naslovnu stranicu izabrali bismo jedno likovno djelo nekog našeg slikara.
– Autori izabrani za zbirku će pored radova na takmičenju, imati mogućnost objavljivanja i do pet svojih pjesama ili tri prozna rada u zbirci izabranih autora.

* Način biranja najboljih autora. Postoje dva sistema po kojem ćemo odabrati autore i njihova djela.

ČLANOVI
Članovi će moći dati svoj glas autoru, tako što će ispod svake pjesme ili proznog rada staviti oznaku da im se sviđa isto djelo.

KOMISIJA:
Tanja Zubčević-Alečković, Hanka Hamzagić i Karmen Media-Velagić i Marina Zivkovic. Princip po kojem biramo najbolje autore za takmičenje i najbolje radove za zbirku jeste da ćemo uvažiti glasove naših članova ali imamo i neke svoje smjernice po kojima ćemo izabrati najbolje autore. Pored kvaliteta djela, postoje još neka mjerila koja ćemo koristiti pri odabiru. To je neka vrsta veto jer se može desiti da neko posebno dobro djelo ne bude od članova izglasano iz raznih razloga.

** U zbirci će biti i izabrana poezija Tanje Zubčević – Alečković, Hanke Hamzagić i Halila Džananovića-Drinskog.
*** Uvod zbirke će biti dio antiratnog romana Hardina Horiona “Sjećanja bez reda + 13”

Objašnjenje o cilju naše grupe i konkursa za najbolje autore i njihova djela:

Osnivajući ovu grupu, cilj mi je bio okupiti što više umjetnika iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije ali i iz drugih zemalja Balkana. Umjetnost je ta koja spaja i ne poznaje nikakve granice. Umjetnost voli vizije. Moja vizija je bila jednog dana otkriti sve izvanredne autore, koji do sad nisu imali mogućnosti ili šansu, sa svojim djelima predstaviti se široj javnosti. Ima ih mnogo koji su se uključili u našu grupu ali imamo i već afirmisane autore i u nekoliko navrata smo ih ovdje i predstavili.
Svakom ko piše je jasan problem oko objavljivanja. Izdavači traže od autora ne samo njihova djela nego i njihov novac kako bi objavili njihove radove. Moj cilj je promijeniti ovaj nipodaštavajući odnos prema umjetnicima. Mišljenja sam da sve što treba jedan autor učiniti, da bi se njegovo djelo objavilo, jeste – napisati dobru pjesmu, priču, roman, novelu itd.. Ostalo treba da uradi onaj ko će objaviti njegovo djelo.
Zbog toga mi je bila velika želja okupiti što više umjetnika, pogotovo mladih i izuzetno talentovanih književnika, kako bi jednog dana bila objavljena njihova djela.
Okupili smo dovoljno izuzetnih autora i spremni smo sad objaviti i konkurs za najbolje poetske i prozne radove. Tako ćemo, na kraju takmičenja, imati dovoljno radova za objavljivanje zajedničke zbirke. Naši autori s tim dobivaju šansu izići na javnost kao dobri autori a da za to neće morati da brinu za finansiranje zbirke. Financije ćemo pokušati dobiti kroz sponzorstvo.Ako ne, onda ću sama financirati zbirku. Nastojat ću da zbirka bude kroz par portala, kao što je Balkan24. dovoljno reklamisana.
Portal Balkan24 će se uključiti sa svoje strane oko reklamisanja ovog takmičenja, a ima šanse da će nam pomoći na različite načine. O tom će nas izvjestiti osnivač portala Edina Matošević i jedan od urednika ovog portala, Mirella Sidro. Pokušat ćemo jednom i prodajom zbirke, kako bih omogućila financiranje sljedeće zbirke. Cilj mi je da se zbirku može jednog dana naručiti i preko Amazona.
Najveći mi je cilj da autori od skupljenih financija, kroz prodaju zbirke,dobiju šansu da im se objave i samostalne zbirke poezije, priča i dr. i da mogu računati i na honorare ili zaradu.
Za sad su ovo vizije, ali smo svjedoci da su mnoge vizije bile i ostvarene. Mislim da će i ova vizija biti jednog dana i stvarnost. Ja sam u to sigurna!

Karmen Media-Velagić

Objavljeno u: Konkursi

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |