0

Ekshumacija tijela Pabla Nerude u ponedjeljak

nerudaPosmrtni ostaci čileanskog Nobelovca Pabla Nerude bit će ekshumirani u ponedjeljak kako bi se saznalo da li je umro od raka ili bio otrovan.

Neruda je umro 12 dana nakon vojnog udara 1973. u kojem je svrgnut socijalistički predsjednik Salvador Allende, a na vlast je došao zloglasni general Augusto Pinochet.

Dugo vremena se vjerovalo da je Neruda umro od raka prostate, javio je AFP. Međutim, zvaničnici su 2011. počeli razmatrati mogućnost da su ga agenti Pinochetovog režima otrovali, kao što je tvrdio Nerudin vozač.

Posmrtni ostaci pjesnika, javlja Fena, će biti ekshumirani u ponedjeljak u 8.00 sati ujutro po lokalnom vremenu, ali će iskopavanje početi dan ranije, u nedjelju.

Nakon toga, ostatke će ispitati čileanski i strani stručnjaci kako bi isključili ili potvrdili tvrdnju Nerudinog vozača, Manuela Araye, koji je javno objavio da su Pinochetovi agenti otrovali Nerudu dok se u bolnici liječio od raka.

Neruda je sahranjen pored svoje supruge Matilde Urrutia in Isla Negra, na groblju 120 kilometara zapadno od prijestolnice Santiaga.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |