0

EK dala zeleno svjetlo: Stvara se najveća izdavačka kuća na svijetu

knjige4 Evropska komisija dala je danas “zeleno svjetlo” spajanju Pingvina i Rendom hausa, čime će biti stvorena najveća izdavačka kuća na svijetu, procijenivši da to neće ugroziti konkurentnost na tržištu knjiga.

Novostvoreni izdavač Pingvin Rendom haus kontrolisaće oko četvrtinu svjetskog tržišta knjigama, odnosno 26 odsto.

Evropska komisija je saopštila da uprkos tome to spajanje neće ugroziti konkurenciju na svjetskom tržištu knjiga, jer će novi izdavač imati nekoliko jakih konkurenata.

SAD su u februaru, takođe, dale “zeleno svetlo” za ovo spajanje, dok ostale zemlje u kojima ove dvije izdavačke kuće imaju svoje jedinice –

Kanada, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Indija i Južna Afrika – tek treba da razmotre odluku.

Bertelsman SE, njemački vlasnik Rendom hausa, pozdravio je odluku EU, nazvavši je “još jednim važnim korakom” ka finaliziranju spajanja.

Bertelsman će biti vlasnik 53 odsto nove kompanije, koja će obuhvatiti sve izdavačke jedinice obe kompanije u SAD i još šest zemalja.

Rendom haus i Pingvin, dio britanske medijske grupe Pirson PLC, dva su od takozvanih “velikih šest” izdavača u SAD.

Spajanje Rendom hausa i Pingvina u književnoj javnosti se vidi kao kontraudarac moćnom Amazonu.com, koji je zabrinuo izdavače velikim snižavanjem cijena elektronskih knjiga.

Pingvin i Rendom haus objavili su spajanje prošlog oktobra, a očekuje se da dogovor bude finaliziran u drugoj polovini ove godine.

 

Izvor: 6yka.com

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |