0

Bunker – zbirka priča po izboru Srđana V. Tešina

BunkerBEOGRAD – Izdavačka kuća ” Arhipelag” danas je predstavila zbirku od 33 priče koje su od 1999. do 2012. objavljivane u časopisu ” Severni bunker”, koje je odabrao i priredio Srđan V. Tešin pod naslovom “Bunker”, a zajednička im je subverzivnost, nepovlađivanje književnim konvencijama.

Prema rečima priređivača, to je tematska antologija savremene srpske priče koju povezuje to da su subverzivne pošto i časopis u kome su se pojavile neguje subverzivnost jer ustaje u “odbranu poslednjih dana književnosti”.

Glavni urednik ” Arhipelaga” Gojko Božović , kome se Tešin posebno zahvalio jer bez njegove podrške ova knjiga ne bi nikada ugledala svetlost dana, ocenio je da se radi o “uzbudljivoj i uskomešanoj knjiži”.

Kako je protumačio Božović, “pod literarnom subverzivnošću podrazumeva se preispitivanje, pa čak i podrivanje književnih konvencija, važećih književnih vrednosti i postojećeg stanja (i to ne samo u književnosti već i šire – u društvu), ali iznutra: iz samog središta uzburkanog teksta”.

“Ta subverzivnost je objedinjujuća forma za sve stvaralačke postupke, poetičke izbore, razumevanja sveta i različite temperamente koje ovaj izbor nudi čitaocima” , istako je on.

Tešin koji je 15 godina uređivao časopis “Severni bunker” objasnio je da se ” kod jednih pisaca subverzivnost prikazuje latentno, a kod drugih eksplicitno i to najpre u poetičkim postupcima, političkoj nekorektnosti, ironiji ili, recimo, u jeziku i stilu koji ruše ustaljen model okoštalih književnih praksi i društvenih konvencija”.

U antologiji “Bunker” nalaze se priče :Jovica Aćina, Borivoja Adaševića, Davida Albaharija, Lasla Blaškovića, Zorana Chirića, Filipa Davida, Mirka Demića, Ðure Ðukanova, Ljiljane Ðurđić, Aleksandra Gatalice, Saše Ilića, Ljiljane Jokić Kaspar, Nenada Jovanovića, Marije Knežević, Jelene Lengold, Igora Marojevića, Vladana Matijevića, Andrije Matića, Mirjane Novaković, Milana Oklopdžića, Mihajla Pantića, Vase Pavkovića, Ðorđa Pisareva, Milete Prodanovića, Nemanje Rotara, Radivoja Šajtinca, Uglješe Šajtinca, Mihajla Spasojevića, Slobodana Tišme, Dragana Velikića, Miće Vujičića, Snežane Žabić i Vuleta Žurića.

Tešin (1971, Mokrin), pripovedač, romansijer i esejista do sada je priredio panoramski izbor “Priča za kraj veka” (2000), uradio je izbor iz savremene srpske proze za hrvatski časopis “Libra Libera” sa Davidom Albaharijem je priredio tematsku antologiju savremene srpske priče “Starost” (2012). (Tanjug)

Izvor: Međunarodni Radio Srbija

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |