0

Knjige su u garaži

 Peti međunarodni podgorički sajam knjiga održaće se od 7. do 13. juna u novom prostoru i pod odgovarajućim sloganom: Knjige su u garaži. Kako najavljuju organizatori, garažni prostor iza Delte biće specijalno adaptiran za ovu priliku, pa će učesnici Sajma, gosti i svi ljubitelji knjige imati priliku da u novom prostoru uživaju u ovoj kulturnoj manifestaciji jedinstvenoj za Crnu Goru. Organizatori Sajma knjiga su: Izdavačko preduzeće Nova knjiga i Asocijacija izdavača i knjižara Crne Gore, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica.

Sajam će ove godine biti domaćin brojnim autorima i izdavačima iz Crne Gore i regiona, a posjetioci će imati mogućnost kupovine omiljenih naslova po povoljnim cijenama. Sajam će za posjetioce biti otvoren svakog dana od 10h do 20h.
Programski dio Sajma biće raznovrstan i veoma dinamičan samim tim što će izdavači učestvovati u njegovom kreiranju. Pored predstavljanja autora i novih izdanja, ali i cjelodnevnih programa na pojedinim izdavačkim štandovima u toku Sajma će se održati i dva okrugla stola. Prvi na temu Sudbina knjige u eri elektronskog izdavaštva, dok će drugi fokusirati probleme i izazove izdavaštva u tranziciji. Pored toga, najavljeno je i potpisivanje Protokola o saradnji udruženja izdavača iz regiona, kao i sporazuma o saradnji između međunarodnih sajmova knjiga koji se održavaju u regionu, u sklopu čega će biti riječi i o uporednim iskustvima ovih sajmova.

Najavljeno je i prisustvo predstavnika Pulskog sajma i potpisivanje Protokola o saradnji podgoričkog sajma i pulskog sajma Sa(n)jam knjige.
Gosti Sajma će biti brojni značajni pisci iz regiona i poznati autori iz Crne Gore.
Kao jedan od pratećih programa najavljena je i izložba poznatog crnogorskog karikaturiste Luke Lagatora, koji će izložiti radove posvećene knjigama. Biće održan i šahovski turnir između poznatih pisaca i novinara, kao plod saradnje Sajma i Centra za razvoj šaha „Dijagonale“. Gostima i učesnicima Sajma predstaviće se i male balerine iz Baletske škole Princeza Ksenija.

Učešće Univerziteta Crne Gore

Prvi put na Sajmu će se predstaviti svojim izdanjima i Univerzitet Crne Gore. Koncept je zamišljen tako da se u okviru zajedničkog prostora – koji će označavati cjelinu Univerziteta – predstavi veliki broj fakultetskih jedinica sa jedinstvenim sadržajima koji će podrazumijevati različite studijske programe. S obzirom na to da fakulteti Univerziteta pokrivaju različite oblasti nauke, umjetnosti, sporta… programi koji će biti prezentovani biće interesantni i stručnoj, kao i širokoj publici. Sajam knjiga neće biti samo susret izdavača i knjižara, pisaca i čitalaca, već i mjesto susreta fakulteta i budućih studenata. Ovaj vid predstavljanja fakulteta označava početak buduće saradnje Univerziteta i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, što je novina koja je organizatorima, kako ističu, izuzetno važna.

(vijesti.co.me)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |