0

Stjepo Martinović pobjednik regionalnog natječaja za kratku priču Broda kulture

Stjepo MartinovićGlavna nagrada regionalnog natječaja za najbolju kratku priču, koju već četvrtu godinu za redom raspisuje kulturno turistička manifestacija MasterCard Brod knjižara- Brod kulture, pripala je dugogodišnjem novinaru i filologu Stjepi Martinoviću s pričom pod nazivom „Sponzoruša“.

Stjepo Martinović osigurao je pobjedu u konkurenciji tristotinjak priča koje su pristigle na natječaj i kao pobjednik će se pridružiti piscima i književnicima na ovogodišnjoj turneji Broda kulture Jadranom.
Pobjednička priča „Sponzoruša“ biti će objavljena u knjizi “20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013.” u kojoj će biti objavljeno i ostalih dvadeset priča koje su ušle u konkurenciju najboljih.
Ludwig Bauer, predsjednik Programskog savjeta, selektor natječaja za kratku priču i urednik knjige  20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013 je istaknuo: „Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da tristotinjak autora koji se redovito javljaju na naš natječaj već svojim brojem govore o opravdanosti i potrebi za takvim natječajem. I ovogodišnju knjigu karakterizira uzlazna kvaliteta. Na našem natječaju sudjeluje velik broj nepoznatih talentiranih pojedinaca, ali i sve veći broj afirmirani pisaca. Valja istaknuti da su mnogi dobri pisci na putu do svoje afirmacije imali podršku upravo i u ostvarenjima koja su objavljivali u okvirima natječaja MasterCard Brod knjižara – Brod kulture. Spomenimo nekolicinu – poput Ksenije Kušec, Nenada Dragaša, Damira Ocvirka, Davora Varge…I ovom prilikom želim istaknuti kako je istinski potrebno davati podjednak poticaj piscima i čitateljima: bez pisanja i čitanja, bez užitka u čitanju i stvaranju, bez književnosti, najplemenitijeg oblika pisane riječi, humana civilizacija – nema perspektive. U toj funkciji bit će naravno i naša prezentacija kulturnog programa u okviru turneje Broda kulture.“

Osim pobjednika, publici će se predstaviti i ostalih 20 autora čije su priče objavljene u knjizi, a koji će gostovati u nekim od gradova na ovogodišnjoj turneji.

Lidija Dujić, članica Programskog savjeta i urednica knjige 20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013. istaknula je: „Čini se da nismo pogriješili kad smo od početka odlučili prepustiti glavnu riječ – matematici. Natječaj otvoren samo mjesec dana na koji stiže tristotinjak priča iz regije autora različitih generacija i poetika, tri stalna i jedan promjenjivi član žirija (autor/ica prošlogodišnje nagrađene priče), deset posto priča u najužem izboru te 20 + 1 u knjizi – parametri su koji imaju svoja ograničenja, ali i prednosti. Nastojimo u najvećoj mogućoj mjeri isključiti subjektivne ukuse – vrednovati priče a ne autore. Dogodilo se ipak prvi put da je nagrađena priča Sponzoruša Stjepe Martinovića dobila maksimalan broj bodova svih članova žirija. Posebnu vrijednost ovoga natječaja vidimo u tome što se širi krug autora koji u njemu redovito sudjeluju i koji ga promoviraju među kolegama“.

________________________________________

O autoru pobjedniku Natječaja:

STJEPO MARTINOVIĆ
Dugogodišnji novinar, Stjepo Martinović rođen je 10. travnja 1945. u Dubi, Konavle. U drugoj godini života seli s roditeljima u Cavtat, gdje upija znanja o moru i kulturnu tradiciju Sredozemlja. Nakon gimnazije u Dubrovniku, završava studij filologije u Beogradu, a 1974. u Zagrebu upisuje studij političkih znanosti i novinarstva. Prva zbirka pripovjedaka „Oči svete Lucije“ nagrađena je priznanjem „Slavić“, kao najbolja debitantska proza 2009. godine. Dosad je objavio još tri zbirke pripovjedaka, pet romana i jednu politološku studiju. Dobitnik je nagrade „Fran Galović“ za kratku priču 2012. godine, a bavi se i prevođenjem s engleskog, njemačkog, talijanskog i francuskog jezika.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |