0

Kongres PEN-a 2011. u Beogradu

Vida Ognjenović obavestila o toku priprema za mežunarodni kongres PEN-a

Vida Ognjenović je, između ostalogm, rekla da su članovi Odbora P.E.N.-a Eugen Šoulgin i Takeaki Hori došli u Beograd, kako bi videli tok priprema za kongres, ali i da bi pomogli organizaciju tako značajnog i velikog skupa.

Eugen Šulgin, norveški pisac i čelnik svetskog PEN-a je rekao da kongresi te najstarije i najsveobuhvatnije organizacije pisaca u svetu promovišu kako knjizzevnost tako i slobodu govora.“P.E.N. nastoji da ide u korak sa vremenom, i da u konfliktnim područjima osnuje svoje centre, kako bi promovisao dijalog kao način prevazilaženja konflikata i motivisao pisce da pišu na jeziku svog naroda, u cilju očuvanja nacionalnog integriteta.”,

Takeaki Hori iz Japana je istakao da je njegov dolazak u Beogradu motivisan željom da kolegama preneo iskustva u organizaciji kongresa, budući da će ovogodišnji Međunarodni kongres biti održan u Tokiju. Kako je napomenuo Japan je tri puta do sada bio domaćin Kongresa.

Kako se moglo čuti na jučerašnjoj konferenciji Pripreme za Međunarodni kongres P.E.N.-a, koji će biti održan u Beogradu od 12. do 18. septembra 2011, su u toku, a članovi Odbora Svetskog P.E.N.-a, koji su u poseti Beogradu, su obišli mesto održavanja budućeg kongresa. U Beogradu se 2011. očekuje oko 300 pisaca, predstavnika iz više od 140 zemalja.


(Blic.rs)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |