0

“SLOVO GORČINA”: Dževad Karahasan otvara manifestaciju

Dzevad KarahasanIzvor: avaz.ba

Autor: M. SM.

Velikom bh. piscu, akademiku Dževadu Karahasanu ukazana je čast da 23. avgusta u Gradskom parku u Stocu otvori ovogodišnje “Slovo Gorčina”, jedinu manifestaciju koja čuva uspomenu na lik i djelo našeg najvećeg pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Nakon svečane ceremonije u okviru koje će biti izveden recital sastavljen od Makove poezije, na Radimlji će, tradicionalno, uslijediti dodjela književne nagrade “Mak Dizdar” mladim pjesnicima za prvu neobjavljenu zbirku poezije. Uz ceremoniju dodjele nagrade, održat će se i recital poezije Feride Duraković u režiji Tanje Miletić-Oručević.

– Program smo bili zamislili mnogo šire, ali su nas, nažalost, finansije natjerale da odustanemo od ostalih sadržaja. Budžet nam je skoro prepolovljen, ali se nadamo da će i Općina Stolac uvidjeti značaj “Slova Gorčina” te izdvojiti bar minimalna sredstva – kaže Edim Šator, predsjednik Upravnog odbora ove manifestacije.

Drugog dana, nakon promocije zbornika radova “Slovo o Maku”, održat će se i okrugli sto o književnosti te će biti predstavljen Karahasanov roman “Sjeme smrti”. Uvečer u bašti Gradske kafane slijedi izvođenje SARTR-ove predstave “Bio je lijep i sunčan dan”, a potom i pjesnički matine.

Za posljednji dan manifestacije, 25. avgust, predviđeno je “Poetsko jutro s Gorčinovim pjesnikom”, u okviru kojeg će biti promovirana zbirka poezije “Priručnik za levitiranje” Velida Beganovića. Također, bit će promovirane knjige “Jezik i stil Maka Dizdara” Muhameda Šatora i “Dubravski leksikon” Alije Pirića,  a u planu je i izvođenje lutkarske predstave “Odkamena priča” te koncert Edina Karamazova.

 

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |