0

“Glasovi Švedske“ na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga

Pripremamo selekciju od ca 800 naslova, od kojih je jedan broj preveden na srpski jezik, i to iz žanrova beletristike, dokumentarne i dečje književnosti, objavljenih od 2004. do 2010. godine. Pozvali smo u goste veoma poznate književnike iz Švedske koji će takođe učestvovati u javnim dijalozima sa kolegama iz Srbije u kojima će biti reč o aktuelnim temama koje su vezane za demokratiju u širem smislu“, kaže Helen Sigeland, predstavnica Saveta za kulturu Švedske.

Zahvaljujući Eriku Titusonu, direktoru Memorijalne nagrade Astrid Lindgren, najveće svetske nagrade za književnost za decu, po prvi put u posetu Beogradskom sajmu knjiga doći će ovogodišnja dobitnica ove prestižne nagrade, Kiti Krauter, belgijska spisateljica i ilustratorka.

Švedski paviljon na sajmu knjiga biće izgrađen u saradnji sa kompanijom IKEA. Paviljon će odražavati vrednosti savremenog švedskog društva, poput otvorenosti, napretka, transparentnosti i tolerancije.

– “Samim tim što i IKEA zastupa iste vrednosti, i što promoviše inovativni i funkcionalni dizajn, potpuno je prirodno da zajedno radimo na ovom projektu. To će biti veoma zanimljiva saradnja, kaže Helen Laršon, Ataše za kulturu ambasade Švedske u Beogradu.

– “Saradnjom sa ambasadom Švedske na Sajmu knjiga, želimo da naglasimo svoju posvećenost dolasku na srpsko tržište. Takođe, s obzirom da smo poreklom iz Švedske i da delimo iste vrednosti, IKEA će rado učestvovati u stvaranju svojevrsne sinergije u uspešnom predstavljanju javnosti u Srbiji švedsku književnost i kulturu, i  uopšteno Švedsku  kao zemlju”, izjavio je Dragan Skaluševic, direktor kompanije IKEA u Srbiji.

 

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |