0

Anji Marković Brankova nagrada

anja-markovicNOVI SAD – Beograđanka Anja Marković (25) dobitnica je 53. Brankove nagrade za najbolju prvu pesničku knjigu pisanu na srpskom jeziku, autora do 29 godina, za zbirku pesama “Napolju su ljudi” u izdanju Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, saopštilo je danas Društvo književnika Vojvodine (DKV).

Žiri DKV u kojem su Zoran Đerić (predsednik), Vladimir Gvozden i Stevan Bradić, to godišnje priznanje je Anji Marković dodelio za knjigu pesama “Napolju su ljudi”, u izdanju Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu.

“Urbani senzibilitet mlade pesnikinje naznačen je već u njenoj posveti Gradovima koji imaju dušu i dušama koje su čitavi gradovi”, navodi žiri u obrazloženju i dodaje da je među tim gradovima najpre onaj u kojem je rođena (Beograd) i gde je, u poslednjoj deceniji prošlog i prvoj ovog veka, mogla da vidi “razbijeni mozaik cveta” i “raspuklo ogledalo sveta”.

Njeno detinjstvo i odrastanje su tako obeležili istovremeno “rat”, “noć”, i “strah” – strah od “pogleda u nebo, jer tamo cvetaju smrti umesto zvezda”.

Ni pokušaj da se pobegne na selo, na salaš (videti pesmu “Jutro na salašu”), ne donosi spas, jer i tamo odjekuje “pucanj” koji je “opet rasterao ptice”….

U obrazloženju se napominje da, iako je u pesmama Anje Marković pozadina uglavnom mračna, ipak je njen akcenat na emociji, na nekoj čudnoj lepoti koju prepoznaje u pojedinim trenucima i stvarima, kao i u rečenicama koje ne može da prećuti. A one su pesnički imperativ.

Na konkurs za Brankovu nagradu pristiglo je dvanaest pesničkih knjiga, objavljenih od 1. avgusta prošle do 1. avgusta ove godine a žiri je sačinio uži izbor u kojem su se našli i Snežana Nikolić sa knjigom “Zadivljeni spavač” u izdanju Festivala poezije mladih u Vrbasu i Lana Bastašić sa zbirkom “Naivni triptih o Bosni i umiranju” (Festival mladih pesnika Zaječar).

Brankova nagrada biće Anji Marković uručena 27. avgusta u Sremskim Karlovcima, u okviru Osmog međunarodnog novosadskog književnog festivala.

To najuglednije priznanje mladim pesnicima, koje posebno afirmiše prve knjige autora do 29 godina, u proteklih skoro šest decenija postojanja dobili su i Vasko Popa, Aleksandar Tišma, Duško Trifunović, Dragan Jovanović Danilov, Ana Ristović…

06. avgust 2013.

izvor: TANJUG, rtv.rs

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |