0

NS: Počinje Međunarodni književni festival

Novosadski festivalOsmi Međunarodni književni festival u Novom Sadu zvanično počinje sutra uveče na Trgu mladenaca, pod kapijom pod čijim lukom je dosad nastupilo više od 250 domaćih i stranih pesnika.

Festival će otvoriti pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, a goste će pozdraviti i umetnički direktor, književnik Jovan Zivlak.

U dosadašnjih sedam manifestacija na Trgu mladenaca, kao i u drugim prostorima ukupno je učestvovalo više od 600 pesnika i drugih stvaralaca. Pored najbrojnijih srpskih pisaca, gosti su dolazili iz cele Evrope, kao i iz SAD, Nigerije, Sudana, Tunisa…

Ove godne manifestacija će trajati četiri dana, a pesničke reči biće izgovarane na petnaestak jezika, najavilo je Društvo književnika Vojvodine.

Prve večeri nastupiće jedan od vodećih nemačkih pesnika i značajna ličnost u sferi knjige, direktor “Hanzer ferlaga” Mihael Kriger, istaknuti predstavnik rumunske poezije Joan Es. Pop, francuska pesnikinja i pijanistkinja Lor Kambo, dobitnik Forvardove nagrade Škotlanđanin A. B. Džekson, vodeći danski predstavnik neliričarske poezije Tomas Krogsbel, nagrađivani i cenjeni kubanski pesnik Viktor Rodrigez Njunjes, kao i značajni srpski pesnik Bratislav Milanović.

Na otvaranju će svirati gudački kvartet mladih novosadskih muzičara Il Belpaese. Prethodno će u Klubu Absolut publika moći da prati razgovor sa Lor Kambo i Mihaelom Krigerom, koji će voditi Tanja Pekić i Stevan Bradić, kao i da vidi performans koji će izvesti pesnici Jan Vagner i Bratislav Milanović.

U okviru festivala biće održan i simpozijum na temu “Književnost otpora – autonomija, subverzija, ironija”. Za 28. avgust najavljeno je svečano uručenje Međunarodne nagrade Novi Sad, koju je ove godine dobio Mirče Kartaresku.

Poslednjeg dana festivala, 29. avgusta učesnici će obići manastire na Fruškoj gori.

 

izvor: TANJUG

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |