0

Дејана Савић лауреат награде “Ђура Ђуканов”

books-584КИКИНДА – Лауреат овогодишње књижевне награде “Ђура Ђуканов”, коју додељује кикиндска Народна библиотека, је Дејана Савић. Она је награду добила за збирку приповедака “Блистер и друге приче”.

Жири у саставу Срђан Срдић, Мића Вујичић и Драган Великић, председник жирија, једногласно је донео одлуку да 25-огодишња студенткиња медицине из Крагујевца буде девета добитница књижевне награде, која носи име банатског писца Ђуре Ђуканова.

У одлуци жирија се, између осталог, наводи да збирку приповедака “Блистер и друге приче” карактеришу бритки дијалози и упечатљиве слике свакодневнице, унутрашњи немири, атмосфере панике и страха.

“У готово свакој од прича, ауторка користи исти поступак. Читаоца грубо увлачи у средиште текста, користећи као мамац неколико звучних реплика. Након кратких дијалога, читалац напушта површину и спушта се унутрашњост ликова које потресају патње”, пише у одлуци жирија.

За разлику од претходне године, жири је ове године имао тежак задатак да се определи између два рукописа, готово уједначених квалитета. Стога је жири посебно похвалио рад 17-огодишње Ивоне Јањић, убедљиво најмлађе учеснице на конкурсу, уз жељу да јој то буде подршка у даљем раду.

Кикиндска Народна библиотека “Јован Поповић” установила је награду “Ђура Ђуканов” 2005. године, а књижевна награда додељује се за најбољу збирку приповедака аутора млађег од 30 година, писану на српском језику, под условом да рукопис претходно није био објављен у деловима или целости.

По традицији, награда Дејани Савић биће додељена у кикиндској библиотеци 19. јануара, на дан рођења Ђуре Ђуканова.

Izvor: RTV

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |